2022. november 26., szombat
Roller

Vezetői engedélyhez kötné az e-rollerek használatát a szakértő

Jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát – mondta Szatmári-Margitai Gergely jogi szakértő az M1 Ma Reggel című műsorában.

Megjelent: 2019. október 21., hétfő 12:07  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: hirado.hu / IfiPress  ·  Indexkép: Illusztráció - freepik.com
Megjelent: 2019. október 21., hétfő 12:07 | Rovat: Hírek
Forrás: hirado.hu / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - freepik.com

A szakértő közölte: az elektromos rollerek Magyarországon jelenleg nem minősülnek járműnek, ezért a használóját gyalogosnak tekintik, miközben egyes rollerek akár óránként 75 kilométeres sebességre képesek.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az e-rollerekre vonatkozó szabályok országonként eltérnek, Németországban például 20, Spanyolországban 25 kilométer per órával lehet velük közlekedni, sok helyen korhoz kötött és a sisak viselése is kötelező – mondta. Hozzátette, Magyarország több ország példája alapján alakíthatja ki saját szabályozását. A szakértő szerint azonban közös uniós szabályozásra is szükség lenne.

Az IfiPress által megkérdezettek szerint tény, hogy egyre több az olyan baleset, amelynek okozója és/vagy sérültje elektromos rollerrel közlekedett, ahogy az is elgondolkodtató, hogy a járda nem feltétlenül alkalmas e-rollerrel való közlekedésre, márpedig ha a gyalogosok szabályai vonatkoznak az eszközre, akkor ott kell haladni velük. Ez utóbbi különösen igaz a zsúfolt járdaszakaszokra és turisztikai szezonban a népszerű helyszínekre.

Mindazonáltal azt sem nehéz elképzelni, hogy mennyire balesetveszélyes lehet az e-roller használójára nézve mondjuk a budapesti csúcsforgalomban az úttesten közlekedni. Megoldás lehetne a kerékpárutak használata, ám bármennyire is épül egyre több ilyen hazánkban, még mindig nagyon sok helyen nincs, ahol jelentősen indokolt lenne kiépítésük, nem beszélve arról, hogy ahol van, ott is sok helyen leromlott az állapotuk.

Azt is figyelembe kéne venni, hogy a kisebb teljesítményű rollerek nem tudnak nagy sebességgel közlekedni, így nem feltétlenül lenne szerencsés egy egységes szabályozás minden e-rollerre.

Kíváncsian várjuk hát a fejleményeket.


Te mit gondolsz erről?

Mi a véleményed az e-rollerek használatának szigorításáról?


Forrás: hirado.hu / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - freepik.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!