2022. december 5., hétfő
VIP Békéscsaba, 2019 ősz

Ülésezett a csabai fiatalok fóruma, a Városi Ifjúsági Parlament

Tizenhárom éve kerül megrendezésre minden tavasszal és ősszel a Békéscsabai Diákönkormányzat számára az egyik legfontosabb program, a VIP. Az idei őszi ülésre október 16-án került sor a Csabagyöngye Kulturális Központban (CsaKK).

Megjelent: 2019. október 17., csütörtök 14:18  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: IfiPress
Megjelent: 2019. október 17., csütörtök 14:18 | Rovat: Hírek
Forrás: IfiPress
Indexkép: IfiPress

Békéscsabán a városi diákönkormányzat és a CsaKK (illetve elődje, az IfiHáz) Patent Diákirodája 1998 óta szervez városi szintű érdekképviseleti fórumokat, köztük 2006 óta minden évben a tavaszi és őszi Városi Ifjúsági Parlamentet, amelynek témaválasztásában a diákok véleménye, javaslatai jelennek meg. A mostani ülésen a városi DÖK új, szeptemberben megválasztott elnökét is kérdeztük.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az évente kétszer, márciusban és októberben összeülő ifjúsági fórum mindig a nyitó plenáris üléssel, benne köszöntőkkel és előadásokkal kezdődik, majd a hetedik és nyolcadik osztályos, illetve nagyrészt középiskolás diákok különböző szekciókban folytatják a közös munkát. A szekciókban olyan témákat vitatnak meg a fiatalok, amelyek hozzátartoznak a csabai ifjúsági- és diákélethez, vagy épp magához a korosztályhoz. Egyes szekciókat felkért szakemberek, míg a többit a városi DÖK tagjai vezetik. A program kora délután a záró plenáris üléssel, azon belül is egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul.

A nyitó plenáris ülésen ezúttal Varga Tamás, a polgármesteri hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezetője mondott köszöntőt, majd Zsótér Mária és Mészárosné Szabó Anna előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Ezt követően kezdték meg munkájukat a szekciók, amelyek ezúttal többek között olyan témákat boncolgattak, mint a továbbtanulás, a pályaválasztás, a diák érdekképviselet, jogok és kötelességek, a függőség, a Csabai Garabonciás Napok, vagy épp maga a DÖK.

A záró plenáris ülés kerekasztal-beszélgetésén pedig Kovács Ákos, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke, Buzder Brigitta pályaorientációs tréner, Kádár Kende diákpolgármester, valamint Zámbó Szilárd és Pálfi Sándor diák-alpolgármesterek reagáltak a résztvevők felvetéseire.

A város kiemelt figyelmet fordít minden alkalommal a rendezvényre, így azon most is jelen volt Bágy Petra ifjúsági referens.

Mindenképpen szerettünk volna változtatni a VIP programján, ugyanis azt vettük észre az utóbbi években, hogy a diákok nem feltétlenül a szekciók témái miatt jelentkeznek a rendezvényre. Éppen ezért most csökkentettük azok számát és komolyabb témákat határoztunk meg, illetve magának a városi DÖK-nek is volt saját szekciója” – mondta el kérdésünkre Kovács Ákos, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke.

A záró kerekasztal beszélgetésen is módosítottunk, hiszen most nem beszámolókat és kérdéseket, hanem javaslatokat vártunk a szekciók képviselőitől, amelyekre a kerekasztal tagjai reagáltak, illetve mondták el véleményüket azokkal kapcsolatban” – tette hozzá.

A városi DÖK elnökével természetesen magáról a diákszervezetről is beszélgettünk, ezt az interjút hamarosan olvashatjátok majd oldalunkon. Az alábbi fotók a záró plenáris ülésen készültek.

Galéria

Fotók: IfiPress

Forrás: IfiPress
Indexkép: IfiPress
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!