2022. december 5., hétfő
Foci

Új szabályok fociban, most már ezekre is figyelni kell

Június elsején lépnek életbe a labdarúgás módosult szabályai, amelyeket március elején Aberdeenben fogadott el a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB.

Megjelent: 2019. május 31., péntek 07:12  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. május 31., péntek 07:12 | Rovat: Sport
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Nemcsak a játékosoknak és edzőknek, hanem a sportág rajongói számára is hasznos tudni a labdarúgás új, illetve megváltozott szabályairól, amelyek 2019. június 1-jén lépnek életbe.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója kiemelte, három új szabályt egy kétéves, nemzetközi kísérletet követően fogadtak el. Ezek alapján:

  • bevezetik a sárga és piros lapokat a vezetőedzők és a csapathoz tartozó hivatalos személyek sportszerűtlen viselkedése esetén;
  • a lecserélt játékosnak az oldal- vagy alapvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret;
  • kirúgás, illetve egy csapat saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgása esetén a labda már az elrúgás pillanatától játékba kerül, azaz megjátszható, mielőtt elhagyná a 16-ost.

A kézzel vagy karral elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek.

A támadó csapat játékosai a szabadrúgásoknál nem állhatnak be a sorfalba, legalább egy méter távolságot kell tartaniuk attól.

Egy szabadrúgás akkor is elvégezhető sípszó nélkül, amennyiben a játékvezető sárga vagy piros lapot akar adni, ebben az esetben a szankció a következő játékmegszakításra csúszik át.

Amikor a játékvezetőket érinti a labda, akkor a játék bírói labdával folytatódik, s ezt minden esetben a labdát utoljára birtokló együttes kapja meg. A 11-eseknél pedig a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat.

További módosítás, hogy a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat a kezdőrúgás elvégzése vagy a térfélválasztás között.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!