2022. december 8., csütörtök
Tragédia a Dunán

Tragédia a Dunán: két hajó ütközött Budapesten, többen meghaltak, még többen eltűntek

Rutinszerű hajós városnézés közben pár másodperc alatt elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó május 29-én késő este a Margit hídnál, miután ütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval.

Megjelent: 2019. május 30., csütörtök 14:29  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megjelent: 2019. május 30., csütörtök 14:29 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán

Tragikus hajóbaleset történt május 29-én, szerda este Budapesten. 21 óra 5 perckor a 40 tonnás Hableány sétahajónak előzés közben nekiment a nagy sebességgel közlekedő, kétezer tonnás Viking Sigyn szállodahajó. Az ütközés következtében a sétahajó, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és kétfős magyar személyzettel, 7 másodperc alatt elsüllyedt.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az ütközés után hét túlélőt mentettek ki és hét holtestet találtak. 21 embert még keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély további túlélők találására. Mivel a Duna árad, ezért nagyon erős a sodrása, a baleset idején pedig mindössze 10-15 fokos lehetett a víz hőmérséklete. Zacher Gábor toxikológus szerint kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a sérültek, a lehűlés pedig komoly fenyegetést jelent.

Tragédia a Dunán

A Hableány sétahajó egy korábbi képen
(Fotó: MTI – Mihádák Zoltán)

A hatóságok egy ideig semmit sem tudtak a baleset körülményeiről, később azonban körvonalazódtak a baleset részletei. A térfigyelő kamerák felvételei alapján a szállodahajó láthatóan nagy sebességgel előzni akarta a sétahajót, de a manőver közben nekiment annak, majd maga alá gyűrte. A Viking Sigyn továbbhaladt, majd pár száz méterrel arrébb kikötött.

Tragédia a Dunán

Motorcsónakkal túlélők után kutatnak a Duna fővárosi szakaszán, a Lánchíd és Erzsébet híd között a baleset után
(Fotó: MTI – Lakatos Péter)

A sétahajó 7-8 másodperc alatt elsüllyedt, az alsó fedélzeten tartózkodóknak esélyük sem volt a kimenekülésre. A hajóroncsot a Margit híd pillérétől három méterre találták meg a Duna mélyén. A kiemelés előmunkálatait megkezdték, de azt nem lehet még tudni, hogy a roncsot mikor tudják felhozni.

Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára egyértelműen emberi hiba állhat a baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását, ráadásul mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását.

Tragédia a Dunán

Rendőrök a Viking Sigyn szállodahajón
(Fotó: MTI – Lakatos Péter)

A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával megkezdte a vizsgálatot, a rendőrök meghallgatták turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését, ahogy a svájci illetőségű céghez tartozó szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát is.

FRISSÍTÉS – Őrizetben a szállodahajó kapitánya

A nyomozók szemlét tartottak a Viking Sigyn nevű szállodahajón, ahol tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A 64 éves odesszai lakost – kihallgatását követően – őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!