2021. július 23., péntek
Bukarest

Több mint tízezer romániai fiatalt kérdeztek egy kutatás során

Az év elején 10.200 fiatalt kérdeztek meg a káros szenvedélyekről, a szexuális szokásaikról, a szüleikkel fenntartott viszonyról és lelkiállapotukról. A kutatás eredményeit az Agerpres hírügynökség ismertette.

Megjelent: 2019. szeptember 5., csütörtök 17:00  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. szeptember 5., csütörtök 17:00 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

A romániai 16 és 25 év közötti fiatalok több mint fele dohányzik, és közel fele szívott már marihuánás cigarettát – derül ki többek között a Mihai Copaceanu pszichológus doktori dolgozata részét képező kutatásból.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A megkérdezett fiatalok 52,9 százaléka vallotta magát dohányosnak, 28,4 százalékuk pedig nikotinfüggőnek. A fiatalok 45 százaléka szívott már marihuánás cigarettát, 6,8 százalékuk a megkérdezésüket megelőző héten is. 43,6 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer ajándékba kaptak használatra drogot. A fiatalok több mint fele legálissá tenné a marihuána árusítását.

A megkérdezettek 80,7 százaléka mondta azt, hogy havonta egy-négy alkalommal fogyaszt szeszes italt, és 7,7 százalékuk ezt heti több alkalommal teszi, 1,9 százalékuk pedig alkoholfüggőnek vélte magát. A fiatalok 11,7 százaléka válaszolt úgy, hogy az elmúlt egy évben egyáltalán nem fogyasztott alkoholt.

A kutatás az internet böngészésével töltött időre is rákérdezett. A válaszadók 30,9 százaléka napi 2 és 4 óra közötti időt, 30,3 százalékuk 4 és 6 óra közöttit, 17,1 százalékuk több mint 6 órát, 11,1 százalékuk pedig több mint nyolc órát tölt internetezéssel. Ez idő alatt elsősorban a közösségi oldalakat böngészik. Csak 10,6 százalék válaszolta, hogy két óránál kevesebbet böngészi a világhálót naponta.

A megkérdezettek többsége 16 évesen létesített először szexuális kapcsolatot. Három százalékuk (304 fiatal) vallotta, hogy nemi erőszak áldozata volt, de közülük csak 102-en jelentették fel az elkövetőt, 60-an egyáltalán senkivel nem beszélték meg a történteket.

A felmérésben részt vevő fiatalok több mint 80 százaléka állította azt, hogy jó vagy kiváló a kapcsolata a szüleivel. Ennek ellenére 48,9 százalékuk gondolt már valamikor az öngyilkosságra, és 20,4 százalékuk meg is kísérelte ezt. A megkérdezettek 28,5 százaléka felelte, hogy fordult már valamikor korábban pszichológushoz segítségért.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2021 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!