2022. december 3., szombat
III. Globális Klímasztrájk, Budapest

Több ezer fiatal tüntetett hazánkban is a III. Globális Klímasztrájkhoz kapcsolódva

Mintegy 140 ország, köztük Magyarország is csatlakozott a Fridays For Future mozgalom kezdeményezéséhez. Szeptember 27-én Budapesten és több vidéki városban is demonstráltak a fiatalok.

Megjelent: 2019. szeptember 29., vasárnap 08:08  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megjelent: 2019. szeptember 29., vasárnap 08:08 | Rovat: Hírek
Forrás: IfiPress
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán

A klímaváltozást magát nem lehet ma már nem tényként kezelni. A különböző álláspontok nem is igazán azt vitatják, hogy változik-e az éghajlat vagy sem (nem is lenne sok értelme), sokkal inkább jelenkori és főleg jövőbeli hatásait. A Fridays For Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom és a hozzá csatlakozók – főleg fiatalok – szerint azonnali cselekvésre van szükség az élhető jövő érdekében.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A mozgalmat egy most 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg demonstrációja indította el, aki 2018-ban, Stockholmban a parlament lépcsőjén ülve sztrájkolt minden pénteken, hogy hazája politikusait rávegye, tegyenek többet a klímaváltozás ellen. A Nobel-békedíjra is jelölt fiatal lány felszólítására több millió fiatal csatlakozott a mozgalomhoz világszerte, hiszen ahogy azt a tüntetéseken is kiemelik, az ő jövőjükről van szó!

III. Globális Klímasztrájk, Budapest

(Fotó: MTI – Mónus Márton)

Szeptember 20-27. között került sor a Globális Klímahétre, benne a III. Globális klímasztrájkra, amelyhez hazánk is csatlakozott. Szeptember 27-én, pénteken a legjelentősebb tüntetés Budapesten volt, amelyen több ezren vettek részt, túlnyomó részben diákok. A demonstrálók a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd onnan a Kossuth térre vonultak. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország szervezte, amely felhívásában kiemelte:

A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élünk, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van!”

III. Globális Klímasztrájk, Budapest

(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

A tüntetésen több ismert ember, köztük dr. Zacher Gábor is részt vett: „Ez nem rólam szól – hát én már egy vén majom vagyok. Ez a fiatalokról szól, és ebben a tüntetésben az a legfontosabb, hogy nem valaki vagy valami ellen, hanem valami mellett szól. Én addigra már lent fogok fortyogni a pokolban egy csendes üstben, mire ez az egész katasztrófa bekövetkezik, de a fiatalok miatt ki kell jönni és szót kell emelni” – olvasható az index.hu hírpotálon.

III. Globális Klímasztrájk, Budapest

(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Az internetes hozzászólásokban, illetve a különböző nyilatkozatokban mindazonáltal jó néhány bírálat éri nemcsak a mozgalmat és a demonstrációkat, hanem a fiatalokat és magát Greta Thunberget is. A diákokat leginkább azért, mert iskolaidőben demonstrálnak. Erről a mozgalom így írt felhívásában: „A klímasztrájk nem azt jelenti, hogy nem tanulunk, hanem azt jelenti, hogy mást és másképpen tanulunk, hogy egy bátrabb, a veszélyekkel szembenézni és cselekedni képes generációvá legyünk.”

III. Globális Klímasztrájk, Budapest

(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Greta Thunberggel kapcsolatban pedig vitatják, hogy ilyen fiatalon hogyan lehet képes ilyen mozgalmat egyedül elindítani, beszédeit és nyilatkozatait biztosan megírják neki, különösképpen annak ismeretében, hogy Asperger-szindrómával diagnosztizálták. A diáklány internetes bejegyzésben cáfolta és kérte ki magának ezeket a vádakat. Persze, azért sokan elismerik őt, aminek egyik legjobb bizonyítéka, hogy elmondhatta véleményét szeptember 23-án az ENSZ klímacsúcsán is. Indulatos, felháborodott beszédében alaposan kiosztotta a világ vezetőit.

Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak, egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És ti mégis csak a pénzről, meg a határtalan gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni. Hogy merészelitek?[…] Cserben hagytatok minket. De a fiatalok már kezdenek rájönni, hogy elárultatok minket. A jövő generációi rajtatok tartják a szemüket…” – üzente nekik többek között beszédében, amelyet teljes egészében az alábbi videóban láthattok és hallhattok (alul a megfelelő gombra kattintva magyar felirattal).

 

Forrás: IfiPress
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!