2022. december 3., szombat
Tanévkezdő szentmise a Szent István-bazilika előtt

Tanévkezdő szentmise a Szent István-bazilika előtt

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tanévkezdő szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilika előtti téren több ezer, katolikus iskolában tanuló diáknak az új tanév első napján.

Megjelent: 2019. szeptember 3., kedd 12:35  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megjelent: 2019. szeptember 3., kedd 12:35 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán

Erdő Péter homíliájában kiemelte: az ismeretek elsajátítása nem öncélú, hanem „arra való, hogy fel tudjuk ismerni és ki tudjuk fejezni a legnagyobb igazságot. Egyéni és közösségi életünk értékeit, az isten- és emberszeretet útját”.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Ha ezen járunk, akkor bizalommal hagyatkozhatunk az isteni gondviselésre, aki nem hagy el minket és kíséri a népeket is a történelem során” – tette hozzá a bíboros.

Kitért arra: Jézus életének eseményei megmutatják, hogy „milyennek látja, milyennek álmodja meg az Isten az embert”. Jézus például nem tartotta fontosnak, hogy kényelemben, gazdagságban szülessen, de nem mondott le arról, hogy családban jöjjön a világra és szerető környezetben nevelkedjék. És nem mondott le arról sem, hogy vallásos nevelést és tanítást kapjon.

Tanévkezdő szentmise a Szent István-bazilika előtt

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Nem csodafegyverként használta isteni mindentudását, hanem hajlandó volt embersége szerint bölcsességben gyarapodni is” – mondta.

Amikor új tanévet kezdünk, gondoljunk arra, hogy Jézus is volt tanuló és tanító (…), nyitott volt az ismeretekre és hordozta magában a feszültséget az isteni mindentudás lehetősége és az emberi fejlődés szükségessége között” – fogalmazott a főpásztor.

Erdő Péter a szentmise végén átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye újonnan, illetve újra kinevezett intézményvezetőinek megbízólevelét.

Tanévkezdő szentmise a Szent István-bazilika előtt

Harmincegy intézmény több mint ötezer diákja vett részt az eseményen
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szentmise után újságíróknak azt mondta: 2010 óta megkétszereződött az egyházi intézményben tanulók száma, ma 220 ezer gyermek jár egyházi iskolába, óvodába.

Gyetván Gábor katolikus pap, a szervező Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Iskolai Főhatóságának igazgatója elmondta: a rendezvényen tíz egyházi intézményfenntartó harmincegy oktatási, nevelési intézményének több mint ötezer diákja, oktatója vett részt.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Balogh Zoltán
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!