2021. április 22., csütörtök
Egyetem, pad

Szombat éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre

Ismét elérkezett a felsőoktatási felvételi határideje: a felvételizők február 15., szombat éjfélig nyújthatják be jelentkezésüket a szeptemberben induló képzésekre. A felvi.hu ügyfélszolgálata rendkívüli nyitva tartással készül.

Megjelent: 2020. február 13., csütörtök 13:33  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2020. február 13., csütörtök 13:33 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: több mint hatvan intézmény több mint 7200 szakja közül választhatnak a felvételizők. Legfeljebb hat képzésre lehet jelentkezni, az első háromra ingyen, a továbbiakra szakonként kétezer forintért. Hozzátette: a felvételivel és a szakokkal kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a felvi.hu oldalon.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi eljárásban a tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt: alap és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel. Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, amelyeken a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem kell újból érettségit tenniük – fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségi vizsgáért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot. A többletpontok rendszere változatlan, a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont szerezhető.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint a felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, mesterképzések esetében pedig összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu oldalon.

Változatlanok a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárok is: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont. Hozzátette: több konkrét szak esetében azonban határozatban csökkentették a minimum ponthatárokat. Példaként említette a jogászképzést, a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi tanulmányok, valamint a gyógyszerész és a pszichológia szakokat.

Megjegyezte: a minimum ponthatárok nem azt jelentik, hogy a pontszám elérésével be is lehet kerülni az adott intézmény adott szakára. A valós ponthatárt a felvételizők közötti rangsor határozza majd meg.

Schanda Tamás szólt arról is: a hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon. A kormány idén plusz 3,5 milliárd forintot fordít az ösztöndíjakra, hiszen 2018-tól két lépésben megemelték a hallgatói normatívát. A két évvel ezelőttihez képest így összesen 40 százalékkal emelkedik az ösztöndíjakra fordítható pénz. 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig 166 ezer forintra emelkedett a normatíva – tette hozzá az államtitkár.

Ügyfélszolgálati nyitva tartás a határidő előtt

A felvi.hu Ügyfélszolgálata rendkívüli nyitva tartással készül a közelgő határidőre:

  • február 14-én, pénteken a többi napon megszokott 8-16.30-ig tartanak nyitva,
  • február 15-én, szombaton 8-18 óráig lehet személyesen vagy telefonon tanácsot kérni. Az e-maileket éjfélig figyelik és a sürgős kérdésekre válaszolnak.
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2021 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!