2022. december 8., csütörtök
Bankkártya

Szeptember közepétől szigorúbb azonosítás kell az online vásárláshoz

Szeptember 14-én Magyarországon is életbe lép a pénzügyi szolgáltatók szigorúbb ügyfél azonosításra vonatkozó szabályozása. Ennek értelmében kötelező lesz a kétfaktoros azonosítás.

Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 07:44  ·  Rovat: Krajcár  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 07:44 | Rovat: Krajcár
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az európai uniós előírás lényege, hogy mind a bolti egyérintéses, mind az online bankkártyás fizetések esetén szükség lesz az úgynevezett kétfaktoros azonosításra. Ezt azt jelenti, hogy a jövőben az e-kereskedelemben, illetve minden online fizetési tranzakció során az ügyfeleknek háromból legalább két faktort meg kell adniuk az ügyfél-azonosítás érdekében.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A három lehetséges faktor közül az első csoportot valamilyen ismeret adja, amit csak az ügyfél tud (például PIN-kód, vagy jelszó), a második kört valamilyen eszköz jelenti, amit csak az ügyfél birtokol (például chipkártya, mobiltelefon, okostelefon, token, vagy más hardver), a harmadik lehetséges azonosítási mód valamilyen biológiai tulajdonság, amely csak az adott ügyfélre jellemző (ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina, de akár mozgás, vagy akár a telefon jellemző használata, mozgatása).

A jövőben csak akkor lesz érvényes egy online fizetés, ha a bankkártya tulajdonosa az említettek közül legalább két faktorral bizonyítja, hogy valóban ő vásárol.

A bankkártya-kibocsátók, tehát a bankok azonban bizonyos esetekben az e-kereskedők számára felmentést adhatnak az erős ügyfél-hitelesítés alól. Ilyen eset lehet, ha alacsony összegű tranzakcióról van szó, illetve, ha a kártyakibocsátó bank biztonsági szempontjai alapján megbízhatónak tartja a tranzakciót (például a rendszeres vásárlás alapján az adott kereskedőnél vagy ha a fizetési szolgáltató tranzakció elemzési rendszere már biztonságosnak találta azt).

Az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként a Barion kapta meg két nagy nemzetközi kártyatársaságtól, a Visától és Mastercardtól a megfelelőségi tanúsítványt.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!