2022. november 26., szombat
Olvas

Strandkönyvek kicsiknek és nagyoknak

Nyáron az olvasás is kaland, persze a megfelelő könyvekkel. A Pagony és a Tilos az Á Könyvek kalandozós, strandos nyári könyveit ajánljuk most figyelmetekbe, elsősorban a kisebbeknek, de azért akad olvasnivaló a nagyobbaknak is.

Megjelent: 2019. július 8., hétfő 12:40  ·  Rovat: Kikapcsolódó  ·  Forrás: Sajtóközlemény  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. július 8., hétfő 12:40 | Rovat: Kikapcsolódó
Forrás: Sajtóközlemény
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Nyár, strand, vízpart… Megvan? Persze, hogy meg, ahogy nyilván az is, hogy néha jó elterülni az árnyékban pihenni egy kicsit, arról már nem is beszélve, hogy késő délelőttől kora délutánig nem is ajánlatos szó szerint süttetni magunkat a napon. Ilyenkor jól jön egy könyv, amit olvashatunk (addig sem a neten lógunk), ráadásul a kistesót is leköthetjük.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Axel Scheffler: Pipp és Polli – Az új barát
(3 éves korig)

Pipp új barátot talál a strandon, és nem játszik Pollival. Szegény Polli, nagyon magányos! De amikor elmennek fagyiért, az új barát, Jaki bajba kerül. Polli segít neki – míg a végén mind a hárman együtt játszanak a tengerparton. Mert Pipp és Polli mindent megold!

Axel Scheffler Pipp és Polli-meséi olyan történetek, amelyeket kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők ugyanúgy szeretnek, és amiken ezredik olvasás után is elmosolyodik az olvasó. Ha egy kétéveseknek szóló mese vicces és le tudja kötni a gyerekeket, az már hatalmas siker. Ez a mese pedig segít megérteni a féltékenységet is a kicsik szempontjából.

Marék Veronika: Boribon pancsol
(2 és 5 év közöttieknek)

Nyaralj együtt Boribonnal! A nyári mesében Boribont és Annipannit várja a hűs víz, ám Boribon megijed, amikor a mélyebb vízbe merészkedik. Ráadásul a homokvár építés sem megy úgy, ahogy szeretné. Vajon végül megszereti a pancsolást és sikerül homokvárat építenie? Kiderül a történetből!

Berg Judit: Maszat a repülőn
(2 és 5 év közöttieknek, Agócs Írisz illusztrációival)

Maszat nagy útra készül. Londonba utazik repülővel, hogy meglátogassa az unokatestvérét, Kamillát. Még sosem ült repülőn, és mindent rettentő izgalmasnak talál! A londoni gyerekekről pedig kiderül, hogy nem beszélnek magyarul – de így is nagyon jól lehet velük játszani!

Berg Judit népszerű Maszat-sorozatának legújabb része 2 rövid, képes mese Agócs Írisz kedves rajzaival, amely a bölcsődés, óvodás korosztály első könyve lehet a repülésről. A nyári szünetben sokan külföldre utaznak nyaralni, rokonokhoz vagy régi barátokhoz. A szülők szeretik előre felkészíteni a gyerekeket, hogy mi is fog történni a reptéren, hiszen ez nem tartozik hozzá a mindennapi rutinhoz.

Olvas

A kép illusztráció
(Fotó: pexels.com)

Vadadi Adrienn: A Palacsinta Tábor
(2 és 5 év közöttieknek, Pásztohy Panka illusztrációival)

Itt a nyár, vége van az ovinak! De az ovisoknak még nem kell elbúcsúzni egymástól. Amíg anya és apa dolgoznak, ők a Palacsinta táborban mulatnak az óvó néni kertjében. Itt annyi mindent lehet csinálni, amit év közben lehetetlen! Fára mászni, térképpel nyomozni, báránykát szelídíteni, patakban tapicskolni, hajót úsztatni és sártengerben dagonyázni. No meg persze sütni-főzni: például palacsintát! A tábor végén pedig nagy-nagy közös tábortüzezéssel és énekkel búcsúznak egymástól és az óvó nénitől.

Vadadi Adrienn ovis sorozatának nyári darabja, melyet Pásztohy Panka rajzai tesznek még csodálatosabbá.

Miloš Macourek-Adolf Born: Matyi és Sári nyara
(5 és 10 év közöttieknek)

Matyi és Sári a világ legizgalmasabb vakációján vesznek részt a varázslatos telefonkagyló segítségével! Minden kívánságuk teljesül, de óvatosnak kell lenniük, mert néha nehéz kiszámítani a kívánságok következményeit. Nem véletlen, hogy rengeteg kalamajkába keverednek – aztán persze mindig megoldják a problémákat, miközben ők is és mi is nagyokat nevetünk. Szórakoztató történet az egész családnak!

A cseh Miloš Macourek fantasztikus, okos nyelvezete leköt, magával sodor és folyamatosan mosolyt csal az arcunkra. Alfred Born színes, olykor kétoldalas rajzai még jobban elmerítenek minket ebbe a nem is olyan távoli, mégis varázslattal teli világba. Szöveg és kép tökéletesen egészíti ki egymást ebben a sorozatban.

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja
(5 és 8 év közöttieknek, Bognár Éva Katinka illusztrációival)

„A szüleim, meg a felnőttek általában folyton valamilyen problémával foglalkoznak, ahelyett, hogy a hullócsillagokat néznék. Most komolyan, még akkor is csak a gondjaikkal foglalkoznak, ha pont hullócsillagot néznek, és észre sem veszik, ha lehullik egy. El tudod te ezt képzelni? Nekem személy szerint elegem lett, és úgy döntöttem, hivatásos gondűző leszek. Meg is van hozzá a megfelelő érzékem, ami azt illeti, mert a problémákat messziről megérzem ám! Mert a felnőttek tele vannak problémákkal, megoldásokkal viszont alig. És én ezt a piaci rést egyből megláttam.”

Az óvodások és kisiskolások új barátja lesz Ludmilla, akinek nemcsak a neve, de „hivatása” is nagyon különös: ő ugyanis hivatásos problémamegoldó. Eltűnt a madara? Unatkozik a gyermeke? Szerelmes lett? Ludmilla, ez a vagány, cserfes és tettre kész kislány megoldja! Kertész Erzsi legújabb meséje és Bognár Éva Katinka rajzai garantáltan vidám perceket szereznek mindenkinek!

Olvas

A kép illusztráció
(Fotó: pexels.com)

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
(6 és 10 év közöttieknek)

Berci nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni. Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. Berci nem örül az ötletnek, ám hamar kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért, sőt, kifejezetten kéri, hogy használják a gépet.

Szórakoztató és tanulságos történet, számítógépfüggőknek kötelező, hiszen nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az Internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak.

Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek. Igaz Dóra kötete nemcsak szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más
(6 és 10 év közöttieknek, Nagy Norbert illusztrációival)

A harmadik Á igazán különleges osztály. Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyifélék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. De van, amikor Mimi néni sem elég: ilyenkor lép a színre Vagánybagoly, aki ott él az iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek.

Vagánybagoly és a 3./Á tanulóinak történetei hétköznapi iskolai események, melyekbe a gyerekek nyelvét értő, a gyerekek cinkosává váló bagoly karakterével varázslat is vegyül. Bán Zsófia (Esti iskola, Turul és dínó, Lehet lélegezni) meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni.

Paulik Móni: Saci és Samu – Végtelen nyár
(6 és 10 év közöttieknek, Buzay István illusztrációival)

Egy nyár, amikor mindenre van idő! Konyhában sürgölődő nagypapa, a kerti fára mászásnál unokákat mentő nagymama. Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízi csata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel. Nyár végén még Vándor is bekopog hozzájuk. Befogadják?

Saci és Samu kalandos történeteiben finoman megbújva szokatlan témák is felbukkannak. Hiszen a gyerekek mindenre kíváncsiak: szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – a mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel. Egy igazi családi könyv nem csak a nyári szünetre! Paulik Móni, a nagy sikerű Lili és a bátorság című könyvben már megmutatta, milyen érzékenyen tud a gyerekekhez szólni kényes témákban.

Olvas

A kép illusztráció
(Fotó: pexels.com)

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza – Körül a Föld
(6 és 14 év közöttieknek, Baranyai (b) András illusztrációival)

Csoda és Kósza két nem hétköznapi ló: csodálatosak és kicsit lököttek. Pont ezért szeretjük őket. Soha nem maradnak egy helyben, mindig rájuk talál valami újabb kaland. Kósza képes bármilyen helyzetet jól összekuszálni, amit a tapasztalt és higgadt Csoda bármikor képes helyrehozni.

Csoda és Kósza első története 2007-ben az „Év Gyermekkönyve” lett. Czigány Zoltán meseregényei fergetegesen vicces, felszabadító olvasmányok. Csoda és Kósza pedig egy percre sem állnak meg. Ezúttal a Föld különböző pontjait veszik célba. Ott vannak Párizsban, az Eiffel-torony tetején, vagy a sivatag kellős közepén, esetleg autóversenyen vagy olimpián!

Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka
(9 és 12 év közöttieknek)

Abszolút legjobb barátnő, abszolút nyár, abszolút titok, ami ebben a könyvben benne van! Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.

Anna Woltz: Tess és én – életem legfurcsább hete
(10 és 14 év közöttieknek)

„A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud róla, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Egy hétig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete.”

Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt a lélegzetelállítóan izgalmas egy hetet, amelyben a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és első szerelemről.

Olvas

A kép illusztráció
(Fotó: pexels.com)

Mészöly Ágnes: Szabadlábon
(12 és 18 év közöttieknek)

Minden tizenéves életében eljön az a pont, amikor úgy érzi, nem bírja tovább – meg kell tapasztalnia, mi az a szabadság. A lázadás pedig elkerülhetetlen, ha túl szűk az aranykalitka. Ez az életérzés jelenik meg Mészöly Ágnes új regényében: a nagybetűs lázadás, amikor a kamasz dönt, hogy elég volt. De ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet még lehet fokozni! Ha például a kamaszgyerek kerekesszékes, mozgáskorlátozott. Mint a Szabadlábon főszereplője, a 16 éves Győri Dani. Ilyenkor az anyai túlféltés az egekig szökik, és ezzel egyenes arányosan a gyerek lázadása is.

Mennyire befolyásolják az embert a testi adottságai abban, hogy elérje céljait? Vajon képes egy kerekesszékes srác egyedül végigutazni Európát mindenféle segítség és biztos pont nélkül? Egy anya tizenhat év után képes belátni, hogy nem biztos, hogy jól teszi, ha mindentől óvja a fiát? Vagy ha nem mondja el neki, ki az apja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mészöly Ágnes regénye.

Budapest OFF – kortárs novellák
(12 és 99 év közöttieknek)

Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal.

A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene.

Forrás: Sajtóközlemény
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!