2022. december 5., hétfő
Diák, könyvtár

Sokat kell tanulnod rövid idő alatt? Nem lehetetlen!

Paul R. Scheele, a villámolvasási módszer kidolgozója szerint könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani. A tanulásmódszertani szakértő szerint a módszer már bizonyított.

Megjelent: 2019. november 13., szerda 10:31  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2019. november 13., szerda 10:31 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

A tanulás meggyorsítására kidolgozott módszer az emberi elme természetes működésének logikáját követi, az egésztől halad a részletek megismerése felé – hangzott el az M1 Életkor című műsorában. A módszer kiállta az idők próbáját, hiszen az elmúlt 15 évben Lantos Mihály, tanulásmódszertani szakértő diákok és tanulni vágyók ezreinek tanította meg a villámolvasást.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A villámolvasás

Ahhoz, hogy megértsük a villámolvasás természetét, érdemes átgondolni, hogy hány olyan dolog van a világban, amit fokozatosan, felülről lefelé, soronként haladva fedezünk fel – mondta Lantos Mihály. Hozzátette, csak a hagyományos olvasáskor használja ezt a módszert.

Paul R. Scheele módszere, amelyet a tanulás meggyorsítására dolgozott ki, az emberi elme természetes működésének logikáját követi, az egésztől halad a részletek megismerése felé. A villámolvasás eszköze a teljes elmés tanulás: a racionális bal agyfélteke megérti és feldolgozza az információt, a játékos jobb agyfélteke elraktározza, hogy később előhívható, felhasználható legyen. A módszer technikája pedig, bár rendhagyó, végtelenül egyszerű.

A villámolvasás lépései

Először meghatározzuk a célunkat, hogy mit szeretnénk elérni. A következő lépésben ismerkedünk a tartalommal. A villámolvasás tulajdonképpen nem más, mint az információk rövid időn belüli elraktározása a tudatalatti memóriatárunkba – mondta a tanulásmódszertani szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a villámolvasással megszerzett információ passzív tudásként fog elraktározódni.

Az elménk sokkal gyorsabban reagál azokra az információkra, amelyek a periférikus látómezőben vannak. Ezt használja ki a villámolvasás, amelynek során egy kiválasztott, állandó pontra fókuszálunk, és így a könyvet a periférikus látómezőnkbe helyezzük és úgy lapozzuk át. A negyedik, befejező lépés az aktiválás lesz, az a technika, amivel a megfogalmazott céljainknak megfelelő információkat előhúzzuk a tudatalatti memóriatárból.

Ha céljai vannak az embernek, meg is tervezi a cél felé vezető utat, azt végigjárja, és ebben az útban megtalálja azt az élményt, hogy lépésről lépésre mindig egy picit gazdagabb lett, mindig egy picivel előrébb jutott a célja megvalósítása felé, akkor az egy boldog ember” – mondta Lantos Mihály.

A villámolvasás tulajdonképpen egy kreatív játék, egy jó kis utazás az elménk minden egyes zegzugába – tette hozzá –, kreativitásunkat használjuk arra, hogy az az út, amit a cél felé megteszünk, mindig élményekkel teli és boldog legyen.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!