2022. november 28., hétfő

Természet-Tudós

Kullancs

2020. június 25., csütörtök

Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs

Egészség | Érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye – hangzott el az M1 aktuális csatorna adásában. Minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt.

Vulkán

2020. június 25., csütörtök

Gyorsíthatta a római köztársaság bukását egy ókori alaszkai vulkánkitörés

Kutatás | Egy új nemzetközi kutatás szerint az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását.

Gorilla

2020. június 25., csütörtök

Veszélyeztetett gorillákról tervez játékfilmet Leonardo DiCaprio

Film | Az amerikai filmcsillag produkciós cégével a Netflix számára játékfilmre adaptálja a Virunga című dokumentumfilmet – értesült a deadline.com filmes portál. A forgatókönyvet az Oscar-díjas Barry Jenkins (Holdfény) írja.

Trianon emlékmű

2020. június 4., csütörtök

Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot

Évforduló | Éppen száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, míg a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.

Bear, a keresőkutya

2020. május 4., hétfő

Már száz sérült koalát mentett meg egy kutyus Ausztráliában

Állatvilág | Keresőkutya segíti a bozóttüzeket túlélő koalák felkutatását Ausztráliában. Egy speciális keresőkutya eddig csaknem száz beteg és sérült koalát segített már felkutatni azokon a területeken, amelyeken bozóttüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban.

Föld

2020. március 27., péntek

A Föld Órája: a digitális térben zajlik idén az akció

Bolygónk | A Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Foundation, WWF) március utolsó szombatjára idén is meghirdette a kezdeményezést. A WWF Magyarország arra kér mindenkit, hogy vállalással álljanak ki a bolygó megóvása mellett és ez(eke)t posztolják.

Artúr, a vidrakölyök

2020. február 21., péntek

Megmentették, most a Szegedi Vadaspark lakója a cuki vidra

Állatvilág | Mentett vidrakölyköt (Lutra lutra) nevelnek a Szegedi Vadasparkban. A tízhetes állatot egy gondozó cumisüvegből táplálja – közölte Veprik Róbert igazgató. A kis vidra sokat játszik, jól érzi magát, de vízbe még nem igazán akar menni.

Szentjánosbogár

2020. február 14., péntek

A kihalás szélén állnak a szentjánosbogarak is

Rovarvilág | A nyár egyik leglátványosabb jelensége, amikor június vége felé rajzani kezdenek a szentjánosbogarak, és mesebeli tájjá változtatják az erdőket és réteket hazánkban. A rovarok élete azonban most úgy tűnik, hogy veszélyben van.

Emberi agy

2019. november 13., szerda

Hasonlóak a lányok és fiúk matematikai képességei

Tudomány | Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a közvélekedéssel szemben nincs különbség a lányok és fiúk agyfejlődésében: sem az agyfunkciókban, sem a matematikai képességekben nem találtak eltérést a nemek között.

Diák, könyvtár

2019. november 13., szerda

Sokat kell tanulnod rövid idő alatt? Nem lehetetlen!

Tudomány | Paul R. Scheele, a villámolvasási módszer kidolgozója szerint könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani. A tanulásmódszertani szakértő szerint a módszer már bizonyított.

Elektromos autó

2019. november 5., kedd

Szuperaksit fejlesztettek ki elektromos autókba az USA-ban

Tudomány | Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.

Műanyag hulladék

2019. november 5., kedd

A Coca-Cola az első a műanyagszennyezési listán

Környezetszennyezés | Egy átfogó hulladékgyűjtő akció során több ezer műanyag palacktól tisztították meg az utcákat, tengerpartokat és vizeket. Kiderült, hogy az amerikai üdítőgyártó céghez köthető a legnagyobb arányú környezetszennyezés a világon.

Sün

2019. október 28., hétfő

Téli álomra készülnek a sünik, figyelj rájuk!

Állatvilág | Figyelemfelhívó kampányt indított a sünök védelme érdekében a Fővárosi Állat- és Növénykert, de arra is figyelmeztetnek, hogy a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása jogszabályokba ütközik.

Az Év Fája 2019 - A kaposvári Szabadságfa

2019. október 21., hétfő

A kaposvári Szabadságfa lett az év fája

Természet | Az Év Fája címet idén izgalmas küzdelem után a kaposvári Szabadságfa nyerte el, 4431 szavazattal. A Hős Fa címet a Szentkúti Öregharcos-Vasvár, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Nyár

2019. szeptember 5., csütörtök

1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei

Meteorológia | A mérések kezdete, vagyis 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek készített elemzésében. A középhőmérséklet 22,3 Celsius-fok volt.

Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!