2022. december 5., hétfő
A 18. vizes világbajnokság magyar aranyérmesei

Öt magyar aranyérem a vizes VB-n

Az ötös szám jegyében zárult magyar részről a 2019-es vizes világbajnokság a dél-koreai Kvangdzsuban, hiszen öt aranyérmet szereztünk, amellyel hazánk az ötödik helyen végzett az éremtáblázaton. Hosszú Katinka kettő, Rasovszky Kristóf, Milák Kristóf és Kapás Boglárka egy-egy aranyat szerzett.

Megjelent: 2019. július 29., hétfő 16:35  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: MTI / IfiPress  ·  Indexkép: MTI - Kovács Tamás / IfiPress
Megjelent: 2019. július 29., hétfő 16:35 | Rovat: Sport
Forrás: MTI / IfiPress
Indexkép: MTI - Kovács Tamás / IfiPress

Július 12-én a szinkronúszás és a műugrás versenyeivel rajtolt a 2019-es vizes VB, amely július 28-án, vasárnap fejeződött be. A dél-koreai Kvangdzsuban megrendezett világversenyen a magyar sportolók öt érmet szereztek, mind az öt arany. Íme, a világbajnokok az érmek szerzésének sorrendjében.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Július 13.: Férfi 5 km nyílt vízi úszás – Rasovszky Kristóf

A 22 éves Rasovszky Kristóf történelmi sikert aratott, ugyanis ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát. Ezt megelőzően 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A világbajnokság fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre, bő másfél órás útra lévő Joszuban szemerkélő eső és 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket. Rasovszky Kristófot a 60 fős mezőnyből a kilencedik, Székelyi Dánielt pedig a 19. helyen szólították. Rasovszky Kristóf – aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban – egyből az élmezőnyben indult el és az első ellenőrző pontnál holtversenyben haladt az élen egy orosszal. Az első kör végén, 1,7 kilométer úszás után a magyar úszó vezetett, ahogy a táv felénél is, igaz, rendkívül szorosan tapadtak rá az üldözők. A második kör végén a Balatonfüreden a francia csapattal aranyérmes Logan Fontaine vezette a mezőnyt, Rasovszky Kristóf – és egy tízfős boly – szorosan mögötte haladt.

Hétszáz méterrel a cél előtt a magyar úszó ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi Dániel a második helyre jött fel. Rasovszky Kristóf iramát nem tudták tartani a többiek és gyakorlatilag könnyű győzelmet aratott, míg a 24 éves Székelyi Dániel hatodiknak ért célba.

Július 22.: Női 200 méteres vegyesúszás – Hosszú Katinka

A 30 éves magyar versenyző az előfutamok során minden idők legjobb délelőtti idejét úszta (2:07.02), majd az elődöntőben is egyedüliként került 2:08 perc alá (2:07.17). A szám olimpiai bajnokaként visszalépett 100 méter háton, ezzel is jelezve, hogy célba veszi kazanyi, 2:06.12-es rekordját.

A rajt után a pillangót követően Hosszú Katinka még csak a negyedik volt, a hát után viszont már másodiknak fordult, mellen pedig ellépett a mezőnytől. Nem volt kérdés, hogy gyorson már nem érik utol, a világcsúcs viszont nem volt elérhető közelségben, de így is nagyon simán, 2:07.53 perces idővel győzött, így megvédte címét.

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Július 24.: Férfi 200 méteres pillangóúszás – Milák Kristóf

A Honvéd 19 éves úszója már az elődöntőben erődemonstrációt tartott, egyedüliként úszott 1:53 perc alatt, 1:52.96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. A döntőben, ahogy azt megjósolta, a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a Duna Arénában rendezett VB-n aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos kezdett a legerősebben, de Milák Kristóf tartotta vele a lépést. Ahogyan az elődöntőben, most is 150 méternél lépett el a többiektől és már az is jól látszódott harminc méterrel a cél előtt, hogy az amerikai legenda, Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es világcsúcsa sem lesz igazi ellenfele. Végül elképesztő, 1:50.73 perces idővel diadalmaskodott.

Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erősen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntőben. Nem görcsöltem rá semmire, az időre sem, egyszerűen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus” – nyilatkozott Milák Kristóf.

Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg” – fogalmazott Michael Phelpsre utalva. „Nem tudtam, hogy százötvennél merre járok, azt hittem ott vannak a hátsómban. Az utolsó harminc méteren azért hallottam a közönség reakcióján, hogy nagy lehet az előnyöm, de nem gondoltam, hogy világcsúcs, bár a végén éreztem, hogy jó idő lett” – tette hozzá.

Milák Kristóf

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Megemelem a kalapom Kristóf előtt” – idézte a New York Times a 2016-os riói olimpia után visszavonult klasszis, Michael Phelps szavait, aki 2001-ben 15 évesen, minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett ebben a számban, és egészen a dél-koreai futam végéig övéi voltak a legjobb idők. Ezzel tehát Milák Kristóf a férfi úszók között egy számban leghosszabb ideig “uralkodó királyát” taszította le a trónról. „Persze kissé frusztráló volt megélni, ahogyan megdőlt ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hiszen láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig” – fűzte hozzá minden idők legeredményesebb olimpikonja.

Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot” – nyilatkozta rendkívül szimpatikusan Phelps, akinek éppen a 200 méter pillangó volt a kedvenc száma: ez volt az egyetlen, amiben mind az öt olimpiáján rajthoz állt, és ebből háromszor – 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben, 2016-ban pedig Rióban – győzött.

A „Milákcsúcs” kapcsán a Swimming World Magazine megszólaltatta Bob Bowmant, Phelps egykori edzőjét is: „Kétségtelenül a verseny leginkább lenyűgöző része a második száz méter volt. Az az 57.8 másodperc egy egészen új szint. Nagyon tetszett a technikája, nagyban hasonlít Michaeléhez. Hosszan és mélyen van a víz alatt, előre felé veszi a levegő, a lábtempója pedig erős és egyenletes. Az elmúlt években mutatott úszása alapján jó esélye volt arra, hogy megdöntse a világcsúcsot, de nem gondoltam volna, hogy 1:51 alá mehet már ezen a világbajnokságon. Hihetetlen úszás volt, le a kalappal, Kristóf!”

Július 25.: Női 200 méteres pillangóúszás – Kapás Boglárka

A versenyszám döntőjében Kapás Boglárka mellett Szilágyi Liliána is érdekelt volt. Egyikük sem kezdett túl erősen, az első fordulónál utóbbi a negyedik, előbbi csak a nyolcadik helyen úszott. Szilágyi Liliánának száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal. Az utolsó ötven méterre Kapás Boglárka már negyedikként fordult rá, Szilágyi Liliána az ötödik volt. Kapás Boglárka csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott. Szilágyi Liliána hatodik lett.

Minden úgy történt, ahogyan elterveztem. Tudtam, hogy körülbelül egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, hogy esélyem legyen megfogni őt. A harmadik ötvenen éreztem, hogy közelítek hozzá. Az utolsó huszonötnél, ő lassult, vagy én gyorsultam, nem is tudom, de láttam, hogy lehet esélyem egy jó célba érkezéssel, ami végre sikerült is” – idézte fel a futamot a 2:06.78-as egyéni csúccsal első Kapás Boglárka, aki többször is elsírta magát. „Ez az idő még tényleg nagyon lassú, de itt most versenyezni kellett, ennél több van bennem, mert keményen dolgoztam.”

Kapás Boglárka

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás döntője után
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezen kívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak” – mondta az UTE 26 éves úszója.

Július 25.: Női 400 méteres vegyesúszás – Hosszú Katinka

Hosszú Katinka az előfutamból a legjobb idővel került a fináléba – közel két másodperccel jobb teljesítménnyel, mint a második japán Ohasi Jui –, míg a vele egyidős Jakabos Zsuzsanna nyolcadikként várta a döntőt. A rajt után Hosszú Katinka pillangón és háton nagy csatában volt Ohasi Juival, kettejük között csupán kilenc század volt a különbség a táv felénél a magyar versenyző javára. Mellen Hosszú Katinka bő egy testhossz előnyt harcolt ki, amit a gyorson még tovább növelt, így magabiztosan győzött.

Hosszú Katinka pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot, ezzel duplán is történelmi sikert aratott: ő lett az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem. Jakabos Zsuzsanna hetedik lett.

Hallottam már róla itt a vegyes zónában, de előtte nem tudtam, és nem is akarom igazából felfogni. Talán majd ha befejezem, akkor kezdek el számolgatni” – válaszolta a háromszoros olimpiai bajnok arra kérdésre, mit érez azt követően, hogy kétszeresen is sporttörténelmet írt.

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Sok mindenen mentem keresztül ebben az egy hétben,és sokat tanultam magamról. Legfőképpen azt, hogy már nem ugyanabban a mentális zónában versenyzek, mint régen. Ez a kétszáz vegyes után picit ijesztő is volt, hiszen a riói olimpián, majd két évvel ezelőtt, a budapesti világbajnokságon is másképp éreztem magam. Nem értettem, hogy itt miért nincs bennem az a feszültség, azaz az adrenalin, miért nem tudok úgy izgulni egy szám előtt, mint régen. Aztán végül olyannyira sikerült ezt az előnyömre fordítani, hogy a mai döntőhöz már tökéletesen hideg fejjel tudtam odaállni, és ha kellett volna, akkor akár taktikát és technikát is tudtam volna váltani” – mondta.

Forrás: MTI / IfiPress
Indexkép: MTI - Kovács Tamás / IfiPress
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!