2022. december 5., hétfő
Kajak-kenu VB 2019, Szeged

Öt arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel zártuk a kajak-kenu VB-t

Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton a Szegeden rendezett, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Az olimpiai versenyszámokat tekintve hazánk szerezte a legtöbb érmet.

Megjelent: 2019. augusztus 27., kedd 12:33  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Kovács Tamás
Megjelent: 2019. augusztus 27., kedd 12:33 | Rovat: Sport
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Kovács Tamás

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott mind a négy szakágban tudott „extrát” hozni az augusztus 25-én véget ért szegedi, kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, de a 12 megszerzett olimpiai kvótát illetően maradt benne hiányérzet.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A szakember a VB értékelése során kiemelte: a realitások ellenére azért nem fogadta volna el előre ezt a kvótaszámot, mert az abszolút favorit K-2 500 méteres női kajakpárost az előfutamot követően kizárták, így azzal egy biztos kvótaszerző lehetőségtől estek el.

A legfontosabb, hogy a két négyesünk megszerezte az indulási jogokat, és a pótkvalifikációt illetően az európaiak közül az erőviszonyok ismeretében mi vagyunk a legjobb pozícióban” – mondta Hüttner Csaba. Szerinte a férfi kenus szakágban, ahol egyetlen kvótát sem sikerült megszerezni, párosban kimondottan jó esély mutatkozik a sikeres pótvizsgára – bár ahogy fogalmazott, mérget arra sem venne –, de egyesben sem reménytelen a helyzet.

Kajak-kenu VB 2019, Szeged

A győztes Hagymási Réka (elöl) és Medveczky Erika a női kajak párosok 1000 méteres versenyének döntője után
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A kapitány hangsúlyozta: mind a négy szakágnak sikerült „extrát” hozni a VB-n. Férfi kajakban a Kammerer Zoltán, Gál Péter K-2 1000 méteres párost említette, szerinte az egység döntőbe jutása felért egy kisebb csodával, amiben ő azért hitt. Női kajakban a négyes magabiztos győzelmét tartja kiemelkedőnek, a kenusoknál a férfi 5000 méteren ezüstérmes Adolf Balázst dicsérte. A 20 éves szentendrei versenyző nagyot meccselt a favorit német Sebastian Brendellel, erre az utóbbi években senki más nem volt képes. Női kenuban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső párost emelte ki, amely 200 és 500 méteren is ezüstérmes lett.

Nagyon sokat dolgoztak, fejlődtek az elmúlt évben, és amennyiben edzésmunkájuk töretlen lesz az elkövetkező időszakban, úgy Tokióban érhetik el a legjobb formájukat” – tette hozzá a győriek duóját méltatva.

Kajak-kenu VB 2019, Szeged

A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében
(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

Hüttner Csaba elmondta: a magyar csapat több tagja egyhetes pihenőt követően Japánba utazik, ahol egyrészt az előolimpiai versenyen helyismeretet gyűjthet a tokiói pályáról, másrészt pedig előtte egy rövid edzőtáborban próbálja megtapasztalni az akklimatizáció és az időjárás jelentette nehézségeket.

Az akklimatizáló edzőtábort jövőre is beiktatjuk a programba az olimpia rajtja előtt annak érdekében, hogy ott már a legjobb formában legyenek a versenyzők. A most szerzett tapasztalatok ismeretében utazunk majd ki jövőre” – mondta.

Kajak-kenu VB 2019, Szeged

A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében
(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

Hüttner Csaba kiemelte: kapitányként büszkeséggel tölti el, hogy a magyar csapat két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel az olimpiai éremtáblázat élén végzett a VB-n. „Ez egy elfogadható, jó eredmény lenne még akár az olimpián is, de ebben a magyar csapatban ennél is több van” – emelte ki.

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke, a VB szervezőbizottságának vezetője hangsúlyozta: a nemzeti szövetségek első emberei és főtitkárai kivétel nélkül elismerően szóltak a rendezésről. „A nemzetközi szövetség elnöke pedig a gratulációja mellett annyit jegyzett meg, hogy Szeged olyan magasra tette a lécet ezzel a rendezéssel, amit aligha lehet a jövőben megugrani” – fogalmazott.

Kajak-kenu VB 2019, Szeged

A győztes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A megszerzett olimpiai kvótákat illetően kiemelte: fontosnak tartja, hogy annak ismeretében el lehet kezdeni nyugodtan készülni Tokióra. A versenyzők közül Kopasz Bálintot említette, a K-1 1000 méteren aranyérmes versenyző személyében szerinte „új magyar csillaga lett a sportágnak”.

Az aranyérmes női négyes pedig ismét elkápráztatott minket. Sikerük Csipes Ferenc edző szakmai munkáját is dicséri, aki évek óta más-más összeállításban is képes kitűnő négyeseket összerakni” – nyilatkozta.

Kajak-kenu VB 2019, Szeged

A győztes Bodonyi Dóra (k), a második helyezett német Tabea Medert (b) és a harmadik helyezett fehérorosz Marina Litvincsuk (j) a női kajak egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében
(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

A világbajnokság magyar érmesei

Aranyérem

 • Hagymási Réka, Medveczky Erika (kajak kettes 1000 m)
 • Kopasz Bálint (kajak 1000 m)
 • Csipes Tamara (kajak 1000 m)
 • Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra (kajak négyes 500 m)
 • Bodonyi Dóra (kajak 5000 m)

Ezüstérem

 • Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (kenu kettes 500 m)
 • Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (kenu kettes 500 m)
 • Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (kenu kettes 200 m)
 • Adolf Balázs (kenu 5000 m)

Bronzérem

 • Lucz Anna, Kiss Blanka (kajak kettes 200 m)
 • Kozák Danuta (kajak 500 m)
 • Balaska Márk, Apagyi Levente (kajak kettes 200 m)

Éremtáblázat

A viadalon 27 ország képviselői szereztek érmet. Az éremtábla az alábbiak szerint alakult, az ország neve mellett zárójelben a megszerzett arany-, ezüst-, és bronzérmek száma.

 1. Fehéroroszország: 6, 4, 4
 2. Németország: 6, 4, 1
 3. Magyarország: 5, 4, 3
 4. Kína: 4, -, 1
 5. Oroszország: 2, 3, 1
 6. Új-Zéland: 2, -, –
 7. Spanyolország: 1, 3, 2
 8. Brazília: 1, -, 1
 9. Nagy-Britannia: 1, -, 1
 10. Egyesült Államok: 1, -, –
 11. Litvánia: 1, -, –
 12. Lengyelország: -, 6, 1
 13. Kuba: -, 1, 1
 14. Szlovénia: -, 1, 1
 15. Bulgária: -, 1, –
 16. Chile: -, 1, –
 17. Csehország: -, 1, –
 18. Szerbia: -, 1, –
 19. Franciaország: -, -, 2
 20. Portugália: -, -, 2
 21. Szlovákia: -, -, 2
 22. Üzbegisztán: -, -, 2
 23. Dánia: -, -, 1
 24. Georgia: -, -, 1
 25. Mexikó: -, -, 1
 26. Moldova: -, -, 1
 27. Ukrajna: -, -, 1
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Kovács Tamás
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!