2022. december 3., szombat
Csabai Garabonciás Napok 2018

Nemcsak a résztvevők, a szervezők is diákok az ország legnagyobb középiskolás rendezvényén

Szeptember 29. és október 4. között kerül sor Békéscsabán a 28. Csabai Garabonciás Napokra, amelyet szinte teljes egészében diákok szerveznek.

Megjelent: 2019. szeptember 9., hétfő 05:41  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: BAM - Gátszegi Gerda
Megjelent: 2019. szeptember 9., hétfő 05:41 | Rovat: Hírek
Forrás: IfiPress
Indexkép: BAM - Gátszegi Gerda

Az 1992-ben indult, évente megrendezésre kerülő diákfesztiválon minden évben több ezer középiskolás vesz részt, akik közül többen a szervezésben is jelentős szerepet játszanak. Hogy ez a szervezés miként is működik, arról Puskely Viktóriával, a szervezőcsapat egyik tagjával beszélgettünk.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

1992-ben egy teljesen más világban, egy átalakuló Magyarországon, egy változó Európában éltünk. Ami ma a középiskolásoknak az ifjúsági- és diákéletben természetes – például diákönkormányzatok, rendezvények, stb. –, abból semmi sem volt még meg. Ezen próbált meg változtatni helyi szinten néhány békéscsabai fiatal, akik kitaláltak és megszerveztek egy ifjúsági fesztivált a városban, amelynek keretében egy évre diákpolgármestert is választottak. Azt persze még ők sem gondolták akkor, hogy egy hagyományt teremtenek, amely az ország legnagyobb középiskolás eseményévé növi ki magát.

Pedig így lett, a rendezvény sikere ugyanis óriási volt és azóta is töretlen, évről évre megrendezésre kerül az annak megálmodói által létrehozott Magyar Garabonciás Alapítvány szervezésében. Az alapítvány idén gondolt egyet, ifjúsági ösztöndíj- és gyakornoki programot indított el Békéscsaba, Gyula, Szarvas és Orosháza diákvezetői (DÖK- és HÖK-elnökök) részére, hogy aktívan részt vegyenek a Csabai Garabonciás Napok programjainak szervezésében.

Diákvezetők vagyunk, a diákokat szeretnénk képviselni és értük szeretnénk minél többet tenni, tehát megvan a motivációnk, így örömmel fogadtuk a kezdeményezést, hogy részt vegyünk a Garabonciás Napok szervezésében – mondta el oldalunknak Puskely Viktória, akit az év elején mint a Békéscsabai Diákönkormányzat akkori elnökét kérték fel a programban való részvételre idén is.

A szervezői csapatban mindenkinek megvan a saját területe: van, akié a grafikai megjelenés, másoké a főiskolai ügyek intézése, valamint a különböző adminisztrációs feladatok, és így tovább, de mivel mindannyian iskolába járunk, így kisegítjük egymást. A szervezői csapat rendszeresen összeül egyeztetni, emellett tulajdonképpen folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással online és telefonon – kaptuk a választ a munkamenetre irányuló kérdésünkre.

A szervezői munkát természetesen a Magyar Garabonciás Alapítvány koordinációja, valamint a korábbi szervezői stáb segítsége mellett végezzük, tehát nem arról van szó, hogy mi szervezzük teljes egészében a rendezvényt – emelte ki Puskely Viktória. Mégiscsak diákok vagyunk, egy rendezvény, különösen egy ekkora esemény szervezésének pedig vannak komolyabb részei – tette hozzá.

Ami az idei, vagyis a 28. Csabai Garabonciás Napokat illeti, megtudtuk, hogy a rendezvény helyszíne idén is a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kara lesz, annyi különbséggel a tavalyi rendezvényhez képest, hogy GarabonCity nagyobb területen helyezkedik majd el.

Puskely Viktória szól arról is, hogy a hagyományos Pályaválasztási Vásár idén a Garabonciás Napok ideje alatt kerül megrendezésre, az arra ellátogató városi és megyei általános iskolásokat pedig a stábok átkísérik majd a Gara helyszínére, így testközelből ismerhetik meg a rendezvényt. A stáboknak tehát október 1-2-án délelőtt olyan programokat kell szervezniük, amely az általános iskolásoknak szól, bemutatva egyben iskolájukat és a csabai diákéletet is.

A Garabonciás Napok állandó programjai megmaradnak, így többek között idén is megrendezésre kerül a sportparádé, a sárkányhajóverseny, a happening, vagy épp Beck Zoli rendhagyó órái a délelőtti főiskolai előadások mellett. A programok minden nap 22 óráig tartanak.

Oldalunkon hamarosan bemutatkoznak az idei diákpolgármester-jelöltek, illetve folyamatosan beszámolunk a Csabai Garabonciás Napokkal kapcsolatos hírekről, eseményekről. Még több információt a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán találtok.

Forrás: IfiPress
Indexkép: BAM - Gátszegi Gerda
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!