2022. december 8., csütörtök
Maszk

Ne higgy el mindent, amit a koronavírusról találsz a neten!

Hazugságok, álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban – írta az Origo hírportál a Kormányzati Tájékoztatási Központra (KTK) hivatkozva, de egy szakpszichológus szerint is túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ a világhálón.

Megjelent: 2020. január 30., csütörtök 13:28  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2020. január 30., csütörtök 13:28 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Az Origo a KTK-t idézve kiemelte: az utóbbi hetekben „rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő” hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Hangsúlyozták: Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A cikkben azt írták: a Kínából ismert számok egyelőre nem adnak okot pánikra, a problémát a vírus felgyorsult terjedése okozhatja. Ezt elősegíti az a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, ám a vírus ez idő alatt is fertőz.

A betegség terjedésének ugyancsak kedvez, hogy a kínai holdújévi ünnepségek idején gyakrabban utaznak haza a világ minden tájáról a kínai állampolgárok. A kínai hatóságok azonban számos intézkedést megtettek már a vírus megfékezése érdekében: többek között számos, a közösségek által használt intézményt bezártak, több ünnepséget elhalasztottak.

Emlékeztettek arra is, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupejbe utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták a tartományt, így nem lehet elhagyni sem.

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik – írta az Origo, hozzáfűzve: mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük. A tárca a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Szakpszichológus: túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ

Túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírusról, főképp ahhoz képest, hogy Magyarország nem érintett az ügyben – értékelt Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatornán. Úgy fogalmazott, nagy a „túlingerlés”, mindenhol a koronavírussal kapcsolatos hírek jönnek szembe az emberekkel.

Hozzátette, érzelmileg hatnak a kattintásvadász címek, mivel a címekhez tartozó cikkeket sokszor nem olvassák végig, pedig e kettő tartalma gyakran nem is egyezik.

Ez már nem figyelemkeltés, hanem félelemkeltés – mondta a pszichológus, aki szerint fontos lenne megfelelően válogatni az írások között, kiszűrni a szükséges és szükségtelen információkat, de ez a globális információáramlás korában egyre nehezebb.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!