2022. december 8., csütörtök
Laptop, újság

Napirend-elmélet: ennyire manipulatív a média világa

A Békéscsabai Alkotó Média (BAM) diákújságírója egy igen fontos és aktuális kérdést feszeget cikkében, amelyet most mi is közzéteszünk. Egy médiaelmélet befolyásolná a gondolkodásmódunkat vagy mi magunk vagyunk figyelmetlenek és manipulálhatók?

Megjelent: 2020. február 6., csütörtök 11:05  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: csabaidiakujsag.hu - Rácz Tímea / IfiPress  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2020. február 6., csütörtök 11:05 | Rovat: Életmódi
Forrás: csabaidiakujsag.hu - Rácz Tímea / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Ausztráliai tűzvész, koronavírus és még sorolhatnánk azokat a témákat, amelyek világszerte vezető hírek voltak, vagy még most is azok a médiában. Ennek megfelelően, az emberek is erről beszélnek, pedig sok álhír is megjelenik mindig (nem csak) a felkapott témákkal kapcsolatban. A BAM diákújságírói által vezetett békéscsabai városi diákújság oldalán ezzel kapcsolatban találtunk egy fontos és érdekes cikket, amelyet most megosztunk veletek.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Nem mindenki van azzal tisztában, mennyire oda kell figyelni arra, hogy mit olvasunk és látunk az interneten. Egyre több saját tapasztalattal gazdagodom azzal kapcsolatban, hogy mennyire befolyásolható a mai társadalom. A napirend-elmélet (angol nevén: agenda-setting theory) pontosan erről a befolyásolhatóságról szól.

A napirend-elmélet szerint a média rejtett módon rangsorolja a közügyeket és ezt a kialakított rangsort továbbítja felénk. Így pontosan azokat a témákat fogjuk fontosnak tartani, amiket a média a rangsor tetejére emelt, ezekről fogunk egymás közt is beszélni, egyre több cikket olvasunk róluk, így pedig az információforrásoknak nő a látogatottságuk és több pénzt keresnek.

Képesek a közönséges párbeszédeink témáit megjelölni, hogy milyen témákon gondolkodjunk. Az internetes portálok, az újságok és a televíziós csatornák is így növelik bevételüket.

Az elmélet azt is kimondja, hogy a média nemcsak azt képes megmondani, hogy miről beszéljünk, hanem azt is, hogy miről, mit gondoljunk. Ha az adott témában ugyanis semmilyen ismerettel nem rendelkezünk, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy átvegyük a média által közvetített gondolatokat és érzéseket.

Viszont nemcsak arra szoktunk rá, hogy az elénk rakott híreken és témákon csámcsogjunk, hanem arra is, hogy mindent elhiggyünk, amit az interneten olvasunk. Szerencsére, vannak olyan emberek, akik nem hódolnak be, és utánajárnak a dolgoknak, de rengetegen vannak olyanok, akik sajnos ezt a lépést nem teszik meg, így ezeket az álhíreket igaznak tekintik, ráadásul tovább is adják azokat ismerőseiknek, barátaiknak és családtagjaiknak is.

Ennek megelőzésére minden évben összeállítanak egy listát, ahol összegyűjtötték azokat a magyar oldalakat, amelyek álhíreket közölnek és osztanak meg. A listát ide kattintva találjátok.

A napirend-elmélet hatásai ellen szerintem sajnos nem nagyon lehet mit tenni, de az álhírek ellen mindenképp ajánlom, hogy ne higgyetek el mindent, amit olvastok az interneten, nézzetek alaposan utána, ha valami gyanúsnak tűnik!

Forrás: csabaidiakujsag.hu - Rácz Tímea / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!