2022. december 8., csütörtök
Víz, ásványvíz

Nagy hőségben igyál sokszor keveset!

Naponta 8-10-szer javallott inni, kisebb mennyiségeket – mondta Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője az M1-en. Hozzátette: a szomjúság már enyhe fokú kiszáradást jelez a szervezetnek.

Megjelent: 2019. július 5., péntek 17:19  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: hirado.hu / napidoktor.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. július 5., péntek 17:19 | Rovat: Életmódi
Forrás: hirado.hu / napidoktor.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szervezetünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. Bizonyára sokszor hallottad már ezt te is, de nem lehet elégszer elmondani, annyira fontos.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A hőségben minden fajta folyadék jól jön, de hosszú távon a meleg italok jobban hűtenek, mint egy jeges ital. A forró étel, ital fogyasztásakor ugyanis a szervezet is elkezdi hűteni magát. A csípős ételeknek is hasonló hatásuk van, mint a forró italoknak, a nehéz, magas kalóriatartalmú ételek viszont azért nem ajánlottak hőségben, mert azok hőtermelést jelentenek a szervezetnek. Antal Emese a hőségben magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, továbbá levesek, szószok fogyasztását ajánlotta.

A változatosság segítheti a folyadékpótlást

Kutatások szerint a változatos italválasztás, mely a víz, ásványvíz mellett például gyümölcsleveket is tartalmaz, jelentősen növelheti a folyadékbevitelt. Spanyol kutatók tanulmánya igazolta, hogy azok a sportolók, akik futás közben nem csak vizet kaptak inni, hanem több más frissítőt is, átlagosan kétszer annyi folyadékot fogyasztottak. Nagy mértékben elősegítheti tehát a folyadékbevitelt, ha minél többféle alkoholmentes italt fogyasztunk.

A magas cukortartalmú, valamint az alkoholos italokat azért érdemes kerülni, ahogy a koffeint is.

Forrás: hirado.hu / napidoktor.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!