2022. december 5., hétfő
Puskás Aréna

Multifunkcionális létesítmény lett a Puskás Aréna

Az új stadion sokkal több lett mint egy sportlétesítmény, hiszen minden nagyszabású esemény megrendezésére alkalmas, akárcsak elődje. A sportesemények mellett többek között koncerteknek és világkongresszusoknak is otthont ad majd.

Megjelent: 2019. november 16., szombat 11:26  ·  Rovat: Értékadó  ·  Forrás: Wikipédia / hirado.hu / MTI / IfiPress  ·  Indexkép: IfiPress
Megjelent: 2019. november 16., szombat 11:26 | Rovat: Értékadó
Forrás: Wikipédia / hirado.hu / MTI / IfiPress
Indexkép: IfiPress

Pápalátogatás, a győri balett előadása, kulturális és zenei produkciók sokasága – csak néhány esemény, amely korábban a Népstadionban zajlott, a labdarúgás mellett pedig számtalan sporteseménynek adott otthont nemzeti stadionunk, például az atlétikának is.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A Népstadion

Már 1896-ban megszületett egy nagy budapesti stadion ötlete, amikor felmerült, hogy az első újkori olimpia a magyar fővárosban lehetne. A kezdeti vonakodás után a görögök aztán mégis megrendezték Athénban az ötkarikás játékokat, a stadion terve azonban továbbra is napirenden maradt. A magyar sport nemzetközi sikereinek hatása ezt az igényt csak fokozta, ráadásul 1911-ben megkaptuk az 1920-as olimpia rendezési jogát, de végül az első világháború meghiúsította a terveket.

1945-ben aztán az Országgyűlés megszavazta a stadion költségeit, majd 1948. július 13-án megkezdődött az építkezés. Az akkor hivatalosan 78 ezer férőhelyes stadion megnyitója 1953. augusztus 20-án volt. Később a lelátókat kibővítették, a legtöbben – 104 ezren – az osztrák-magyar mérkőzést nézték meg a stadionban 1955-ben. Később megszüntették az állóhelyeket, ez csökkentette a befogadóképességet.

Puskás Ferenc Stadion

A korábbi Népstadion, majd Puskás Ferenc Stadion lelátóinak egy része
(Fotó: youtube.com)

Sport- és egyéb események helyszíne

A stadionban számos kulturális rendezvényt, koncertet is tartottak az elmúlt évtizedek alatt. Komoly hagyománya volt például a Budapest Nagydíj elnevezésű nemzetközi versenynek, amelyen az olimpiai bajnok amerikai sprinter és távolugró Carl Lewis nyerte a 100 méteres síkfutást 1984-ben.

1966-ban és 1998-ban atlétikai Európa-bajnokságot rendeztek a Népstadionban. A 21 évvel ezelőtti kontinensviadalon férfi kalapácsvetésben kettős hazai siker született: Kiss Balázs ezüst-, Gécsek Tibor pedig aranyérmes lett.

1991. augusztus 19-én hatalmas tömeg fogadta II. János Pál pápát a Népstadionban. Több mint ötvenezren gyűltek össze, hogy élőben láthassák a pápát, aki beszédének egy részét magyarul mondta el. A pápa első magyarországi látogatásának a rendszerváltás után különösen nagy jelentősége volt. A Győri Balett egyedülálló műsorral tisztelgett a pápa előtt, Szent Margit életét mutatták be. A társulatot azóta is vezető Kiss János élete legmeghatározóbb eseményeként emlékezik erre a pillanatra.

A Népstadion számos világsztár fellépésének a helyszíne is volt: itt koncertezett többek között Louis Armstrong 1965-ben, a Queen 1986-ban, a Genesis 1987-ben, az AC/DC, a Metallica és a Mötley Crüe 1991-ben, a Guns N’ Roses 1992-ben, a U2 és Jean-Michel Jarre 1993-ban, a The Rolling Stones 1995-ben és 2007-ben, Michael Jackson 1996-ban, a Depeche Mode 1996-ban, 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban, Robbie Williams 2006-ban és George Michael 2007-ben.

Puskás Ferenc Stadion

A Puskás Ferenc Stadion bontása
(Fotó: youtube.com)

Népstadionból Puskás Ferenc Stadion, majd Puskás Aréna

Az 1990-es években az építmény felújítása során megerősítették a felső lelátó szerkezetét, s lefedték a sajtópáholyt. A létesítményt 2002. április 2-án nevezték át a legendás játékos neve után Puskás Ferenc Stadionnak. Az épület azonban nagyon rossz állapotban volt. Különféle tervek születtek felújítására, bővítésére, illetve újjáépítésére, de csak az életveszélyes felső karéjt erősítették meg.

A Népstadion helyén most már egy új létesítmény áll. 2016 februárjában kezdték lebontani a régi stadiont, s augusztus 24-én már csak a főépület állt. A 68 ezer férőhelyes új Puskás Aréna elődjéhez hasonlóan több lett, mint egy stadion. Úgy tervezték és építették, hogy a futballmérkőzéseken túl más sportesemények, nagyszabású koncertek megrendezésére is alkalmas legyen, úgynevezett multifunkcionális élményaréna lett. 2019 júniusában bejelentették, hogy a stadion nyitómérkőzését a magyar válogatott játssza Uruguay ellen 2019. november 15-én, amely mérkőzésre két óra leforgása alatt elkelt az összes jegy elővételben.

A létesítmény hivatalos neve Puskás Aréna lett, így minden idők legjobb magyar labdarúgójának nevét két stadion is viseli hazánkban, hiszen korábban, 2014-ben elkészült a Puskás Akadémia Pancho Aréna Felcsúton. Az Aranycsapat olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes kapitányának a madridi szurkolók adták a Pancho becenevet, hiszen 1958 és 1966 között a Real Madrid játékosa volt, amelynek színeiben 180 mérkőzésen 156 gólt lőtt. A magyar válogatottban 85-ször lépett pályára és 84 gólt szerzett.

Puskás Aréna

Telt ház az új stadionban
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Szalai Ádám az első magyar gól szerzője az új stadionban

2019. november 15-én a megnyitót követően kezdődött a Puskás Aréna nyitómérkőzése, amelyen nemzeti csapatunk Uruguay válogatottját fogadta telt ház, egészen pontosan 65.114 néző előtt. Az új stadion első gólját a vendégek játékosa, Edinson Cavani szerezte a mérkőzés 15. percében. Hat perccel később Brian Rodriguez is betalált, így Uruguay már két góllal vezetett.

A 24. percben aztán megszületett az új aréna első magyar gólja is. Dzsudzsák Balázs passzolt a 16-os jobb oldalán betörő Varga Rolandhoz, aki egyből, laposan középre adott, Szalai Ádám pedig 10 méterről állítgatás nélkül kilőtte a bal alsó sarkot.

Puskás Aréna

Szalai Ádám (k), az új stadion első magyar góljának szerzője
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

A 150 milliárd forintból megújult stadion minden szakmai és szurkolói vélemény szerint világszínvonalú lett. Reméljük, a magyar labdarúgás is eljut majd oda egyszer, hogy minden válogatott mérkőzésen telt ház fogadja majd a nemzeti csapatot a Puskás Arénában, a mérkőzés végén pedig vastaps kíséretében zúg majd a „Szép volt fiúk!”

Forrás: Wikipédia / hirado.hu / MTI / IfiPress
Indexkép: IfiPress
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!