2022. december 5., hétfő
Rendőr, police

Mikor vehetik el a jogsit a helyszínen?

Sok történet szól arról, hogy valakinek a helyszínen bevonták a jogosítványát, ezt azonban akármiért nem teheti meg az intézkedő rendőr. Nézzük, mik azok az esetek, amelyekért azonnali jogsibevonás jár…

Megjelent: 2019. július 18., csütörtök 10:20  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: proaktivdirekt.com - Dr. Sári Judit  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. július 18., csütörtök 10:20 | Rovat: Hírek
Forrás: proaktivdirekt.com - Dr. Sári Judit
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Egyre többen szereztek B kategóriás vezetői engedélyt, főleg így nyáron. Szerencsére, a legtöbben felelősségteljesen közlekednek az utakon, de azért akadnak kivételek, ráadásul bárkinek becsúszhat egy-egy kisebb szabálysértés. Ilyenekért természetesen nem fogják bevonni a jogsidat, amellyel persze nem azt akarjuk sugallni, hogy szabálytalankodj, éppen ellenkezőleg, azt azonban nem árt tudni, hogy melyek azok a helyzetek, amelyekért azonnal ugrik a jogsi.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A vonatkozó jogszabály (326/2011. (XII.28.) Korm. rendelet) szerint, az eljáró rendőr azonnal elveheti a jogosítványt, ha a sofőr ittas vagy bódult állapotban van, balesetet okoz, vagy az úton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, például azzal, hogy nem áll meg a zebránál.

Szintén nyomban elvehető a jogsi, ha a járművezetőt korábban eltiltották a vezetéstől, illetve, ha az ideiglenes bevonást véglegesítik. A harmadik körbe pedig azok az esetek sorolhatók, amikor a rendőr arra gyanakszik, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították, vagy azzal más módon visszaéltek.

Ez utóbbi gyanú akkor lehet alapos, ha a jogosítványt éppen körözik, vagy a nyilvántartás szerint azt ki sem adták, netán más személy nevére állították ki. Azonnali elvétellel kell számolni abban az esetben is, ha az okmányban javítás, törlés jelei észlelhetők, vagy a jogsi anyaga, kivitele a valóditól eltér.

Legyen szó bármelyik esetről is, a helyszíni elvételről a rendőr átvételi elismervényt köteles kiállítani, melyben indokolnia kell a jogalapot.

Az ügy következő szakaszában a hatóság megvizsgálja, jogszerű volt-e az azonnali intézkedés. Ha igen, jogorvoslati kitanítást is magában foglaló határozatot küld a szabálysértés, bűncselekmény elkövetőjének.

Forrás: proaktivdirekt.com - Dr. Sári Judit
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!