2022. december 5., hétfő
Laptop

Közhiteles adatok az E-felvételiben

Jelentkezéskor nem kellett feltölteni egyes nyelvvizsga-bizonyítványok, illetve érettségi bizonyítványok és tanúsítványok másolatait. Ezek ugyanis a megfelelő közhiteles nyilvántartásból kerülnek be a felvételi adatbázisba.

Megjelent: 2019. július 9., kedd 13:00  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: felvi.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2019. július 9., kedd 13:00 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: felvi.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Jelentkezéskor nem kellett feltölteni egyes nyelvvizsga-bizonyítványok, illetve érettségi bizonyítványok és tanúsítványok másolatait. Ezek ugyanis a megfelelő közhiteles nyilvántartásból kerülnek be a felvételi adatbázisba. Az ügyintézési időszakban folyamatosan nyomon követhetők az átvett adatok.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A felvételi eljárásban nem kell feltölteni az E-felvételibe a 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok, valamint a 2006. január 1. után kibocsátott érettségi bizonyítványok, tanúsítványok másolatait. Ezen adatok hitelességét a megfelelő nyilvántartásból ellenőrzik, vagy eleve onnan kerülnek be a felvételi adatbázisba. Az ügyintézési időszakban folyamatosan nyomon követhetők az átvett adatok, az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.

Nyelvvizsga-bizonyítványok

A 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok (vagy a külföldön szerzett, de már honosított nyelvvizsgák) esetében a jelentkezéskor meg kellett adni a bizonyítvány (vagy honosító határozat) adatait, úgymint: nyelv megnevezése, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállítás dátuma.

Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában azok a nyelvvizsga-bizonyítványokkal kapcsolatos információk jelennek meg, amelyek hitelességét (a jelentkező által megadott adatok alapján, a feldolgozás során) ellenőrzik a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából.

A rögzített nyelvvizsgák adatai külön táblázatban jelennek meg, ennek utolsó, Hitelesítés státusza nevű oszlopában látható az ellenőrzés eredménye. Amely a következő lehet:

  • hitelesített: minden rendben, a nyelvvizsga adatai egyeznek a nyilvántartással, járhat érte pont az eljárásban – a jelentkezőnek nincs további teendője;
  • nem hiteles: minden adatot megadott a jelentkező, az ellenőrzés azonban mégsem sikerült, pl. időközben megváltozott a jelentkező neve – ilyenkor a jelentkezőnek fel kell töltenie a bizonyítványát (a Dokumentumok menüpontban, a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázat alatti „Új dokumentum csatolása” gombbal), így a nyelvvizsga eredményét a benyújtott dokumentum alapján újra megvizsgálják;
  • hiányos vagy hibás adat: a megadott adatok hiányosak vagy olyan hibát tartalmaznak, ami miatt nem lehetséges az elektronikus ellenőrzés – ebben az esetben is fel kell töltenie a bizonyítványát a jelentkezőnek, hogy figyelembe tudják venni az eredményét a pontszámításkor;
  • hitelesítésre vár: az adatok ellenőrzése még nem fejeződött be, amint megtörténik, a fenti három eredmény valamelyike jelenik meg az oszlopban.

A 2003. január 1. előtt megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat fel kellett tölteni (a Dokumentumok menüpontban), az elbírálásuk eredménye is itt nézhető meg.

A jelentkezési határidőt követően megszerzett vagy a korábban nem rögzített nyelvvizsga-bizonyítványok adatait (vagy a külföldön szerzett, azóta honosított nyelvvizsgáról szóló honosító határozat adatait) (nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma) az e-ügyintézés során kell megadniuk a jelentkezőknek: a Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban a táblázat alatti „Új hozzáadása” gombra kattintva – tehát nekik sem kell dokumentumot feltölteniük.

Nyelvtudás alapján többletpont azonban nemcsak nyelvvizsga-bizonyítványért adható, hanem azzal egyenértékű okiratokért is (pl. idegen nyelvi érettségi eredménye, érettségi bizonyítvány, felsőfokú oklevél, külföldön szerzett végzettség stb.). Az ezekkel kapcsolatos nyelvvizsga-információk nem itt jelennek meg, hanem a feltöltött dokumentum a Dokumentumok menüpontban, az érte adható többletpontok pedig a Pontszámítás menüpont alatt.

Érettségi eredmények

Azoknak a jelentkezőknek, akik 2006. január 1. után érettségiztek, nem kell feltölteniük a bizonyítványuk, tanúsítványuk másolatát az E-felvételibe, hanem az ő eredményeiket az Oktatási Hivatal automatikusan átveszi a köznevelés információs rendszeréből és azok bekerülnek a felvételi nyilvántartásba.

Az eredményekkel együtt a bizonyítványban szereplő egyéb információk, pl. a záradékok is átkerülnek. Ez utóbbi különösen azoknak lehet fontos, akik idegen nyelvből tettek emelt szintű érettségi vizsgát. Az ő érettségi bizonyítványuk vagy tanúsítványuk megfelelő eredmény elérése esetén ugyanis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű dokumentumnak minősül – azaz járhat érte többletpont az eljárásban. (Az E-felvételiben természetesen a záradékok is megnézhetők.)

A 2019-ben érettségizők eredményei nem jelennek meg rögtön az E-felvételiben a bizonyítvány vagy tanúsítvány átvétele után. Ennek oka, hogy a vizsgáztató intézmények egyes adminisztrációs és hitelesítési feladatai miatt szükség van némi átfutási időre. Nekik sem kell aggódniuk, ezek az eredmények is megérkeznek, ezért nem kell feltölteniük a bizonyítványt vagy a tanúsítvány(oka)t sem – ez ugyanis nem gyorsítja meg a folyamatot.

Forrás: felvi.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!