2022. november 26., szombat
Pont Ott Parti 2019, Békéscsaba

Közel 79 ezer jelentkezőt vettek fel, négyszázkilencven volt a legmagasabb ponthatár

Nyilvánosságra hozták a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi ponthatárait. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 112 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, és ki hol kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben.

Megjelent: 2019. július 25., csütörtök 17:19  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: MTI / IfiPress  ·  Indexkép: CsaKK - Fábián Réka
Megjelent: 2019. július 25., csütörtök 17:19 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: MTI / IfiPress
Indexkép: CsaKK - Fábián Réka

Július 24-én, szerda este nyilvánosságra hozták a 2019. szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este-éjjel SMS-értesítést is kaptak. Sok felvételiző Pont Ott Partikon várta a ponthatárokat, amit Budapest mellett több vidéki városban is rendeztek.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Ponthatárok gombnyomásra

Budapesten már délután beindult az úgynevezett Pont Ott Parti; az esemény keretében hirdették ki a ponthatárokat szimbolikus gombnyomással, majd sajtótájékoztatót tartottak. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára azt mondta, izgalmas és sikeres perióduson vannak túl: 78.900 jelentkezőt vettek fel, 3 ezerrel többet, mint tavaly.

Pont Ott Parti 2019, Budapest

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára, Horváth Zita felsőoktatásért felelős államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke (b-j)
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Ha a jelentkezők számához viszonyítjuk a felvettekét, akkor többen boldogok, mint szomorúak – jegyezte meg Bódis József, hozzátéve: akiknek nem sikerült bejutniuk a felsőoktatásba, még pótfelvételizhetnek.

A felsőoktatási felvételivel kapcsolatos teendők végtelenül nagy felelősséggel járnak, azonban arányaiban egyre kevesebbet hibáznak – jelentette ki az államtitkár. Közölte: ha tévedés történik, van lehetőség annak kijavítására.

Pont Ott Parti 2019, Budapest

Pont Ott Parti, Budapest
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Horváth Zita, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább. A nagy többséget az elmúlt évekhez hasonlóan alapképzésre vették fel: csaknem 54 ezer jelentkezőt. Osztatlan képzésben több mint 7 ezren, mesterképzésben 11 ezren vehetnek részt az ősztől – sorolta.

Alap- és osztatlan képzésre a legtöbb, csaknem 6 ezer jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Ugyanakkor nagy vidéki intézmények is az első tíz közé tudtak jutni: a második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem, az ötödik a Pécsi Tudományegyetem lett. A negyedik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szerezte meg – ismertette a helyettes államtitkár.

Pont Ott Parti 2019, Budapest

Pont Ott Parti, Budapest
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

490 volt a legmagasabb ponthatár

Az elérhető ötszázból négyszázkilencven pontot kellett elérnie annak, aki a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapképzésére jelentkezett. A legmagasabb ponthatárokat felvonultató szakok közé tartozik továbbá az ápolás és betegellátás (gyógytornász), valamint a nemzetközi biztonság- és védelempolitika. Mechatronikai mérnök alapszakon például 440 volt a ponthatár a BME-n és 463,7 az átlagpontszám – közölte a helyettes államtitkár.

Pont Ott Parti 2019, Debrecen

Pont Ott Parti, Debrecen
(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

Ahova sokan bejutottak

Horváth Zita kiemelte, hogy a legtöbb jelentkezőt felvett alapképzések között olyanok találhatók, amelyek a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia szerint fontosak, így például a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a programtervező informatikus vagy a gazdálkodási és menedzsment szak. Ami a mesterképzéseket illeti, ott pszichológiára vették fel a legtöbb jelentkezőt, mintegy 560-at. Második a vezetés és szervezés, harmadik a kommunikáció- és médiatudomány, negyedik a nemzetközi tanulmányok szak – közölte.

Pont Ott Parti 2019, Debrecen

Pont Ott Parti, Debrecen
(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A legtöbben az Ügyfélkapun hitelesítették jelentkezésüket

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke hangsúlyozta, hogy a felvételizők többsége, csaknem 86 százaléka már elektronikusan, ügyfélkapuval hitelesítette a jelentkezését. Ügyfélszolgálatukra mintegy 24 ezer telefonos, 17 ezer e-mailes és 2500 személyes megkeresés érkezett, továbbá megfogalmazása szerint „drámaian” sok, 50 millió letöltés jellemezte a felvi.hu-t az 5 millió látogatás mellett az elmúlt időszakban, így az oldal az ország talán legnépszerűbb honlapja volt.

Pont Ott Parti 2019, Békéscsaba

Pont Ott Parti, Békéscsaba
(Fotó: CsaKK – Fábián Réka)

Mi jön ezután?

A szerdán kihirdetett ponthatárok, a felvételizőknek kiküldött SMS-ek még nem hivatalosak, a hivatalos besorolási döntés augusztus 5-ig születik meg – hangsúlyozta Gloviczki Zoltán. A besorolási határozat elérhetővé válásáról az Oktatási Hivatal e-mailben értesíti a jelentkezőket, legkésőbb eddig az időpontig. A határozat az E- felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le.

A besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. A jelentkezők a besorolási határozat ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak. A keresetlevelet kizárólag a besorolási határozat közlését követően lehet benyújtani.

Pont Ott Parti 2019, Békéscsaba

Pont Ott Parti, Békéscsaba
(Fotó: CsaKK – Fábián Réka)

A sikeres felvételizőknek az adott felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld, amelyben többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkról lehet olvasni.

Azok, akik most nem felvételiztek vagy nem jártak sikerrel, részt vehetnek a pótfelvételiben. Ezt a felvi.hu-n hirdetik meg július 29-én, hétfőn. A jelentkezési és hitelesítési határidő augusztus 7., a ponthatárokat augusztus 26-án állapítják meg – közölte az OH elnöke. Pótfelvételizni kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehetséges, a meghirdetett képzések nagyrészt önköltségesek – jelezte Gloviczki Zoltán.

A 2019 szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárai megtalálhatók a felvi.hu oldalon.

Forrás: MTI / IfiPress
Indexkép: CsaKK - Fábián Réka
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!