2022. december 5., hétfő
V4 Special Series 2019

Két versennyel zárult idén a hazai V4-es kerékpáros szezon

Szombaton és vasárnap került megrendezésre a Visegrad 4 Special Series egy-egy UCI 1.2-es besorolású versenye. Mindkét viadal Vásárosnaményban rajtolt, de amíg az első napon Nyíregyházáig, addig másnap Ibrányig tekert a mezőny.

Megjelent: 2019. július 24., szerda 18:14  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: V4 Kerékpárverseny - Vanik Zoltán
Megjelent: 2019. július 24., szerda 18:14 | Rovat: Sport
Forrás: IfiPress
Indexkép: V4 Kerékpárverseny - Vanik Zoltán

Szombaton és vasárnap került megrendezésre a Visegrad 4 Special Series egy-egy UCI 1.2-es besorolású versenye. Mindkét viadal Vásárosnaményban rajtolt, de amíg az első napon Nyíregyházáig, addig másnap Ibrányig tekert a mezőny. A versenyeken rengeteg pontot gyűjtöttek a hazai versenyzők, különösen Pelikán János, aki szombaton második helyezést ért el, vasárnap viszont elsőként ért célba.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

2013-ban rendezték meg először a Visegrádi Csoport országainak – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – közös országúti kerékpárversenyét, amely 2014-től sorozattá nőtte ki magát, hiszen a négy ország minden évben egy-egy egynapos viadalt rendez. A hazai versenyeket a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület (MER SE) rendezi.

A Visegrád 4 Kerékpárverseny tavaly ünnepelte indulásának ötödik évfordulóját, amelynek alkalmából a MER SE külön sorozatot indított el Visegrad 4 Special Series néven. Ennek első versenyét 2018-ban rendezte meg az egyesület Debrecen és Ibrány között, méghozzá magyar győzelemmel, ugyanis azt a viadalt Kusztor Péter nyerte.

V4 Special Series 2018

A Visegrad 4 Special Series 2018-as versenyének célterülete Ibrányban, madártávlatból
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

Itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen nem biztos, hogy mindenki tudja, miért is fontosak ezek az országúti viadalok. Mivel minden V4-es verseny 1.2-es besorolással szerepel a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában, ezért kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar versenyzőknek hazai pályán világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontok szerzésére. A versenyeken az első tíz helyen célba érkező gyűjthet pontokat, sorrendben 40-30-25-20-15-10-5-3-3-és 3 pont formájában.

Ami a 2019-es hazai V4-es szezont illeti, bőven volt lehetőség a pontok gyűjtögetésére, hiszen május 11-én Budapest és Pannonhalma között került megrendezésre a Visegrád 4 Kerékpárverseny (Visegrad 4 Bicycle Race) magyarországi futama, július 20-21-én pedig a Visegrad 4 Special Series egy-egy versenye. Emellett a női versenyzőkről sem feledkeztek meg a versenyszervezők, ugyanis május 12-én és július 6-án Visegrad 4 Ladies Series néven megrendezték hazánk első két profi női országúti kerékpárversenyét is, szintén UCI 1.2-es besorolással.

V4 Kerékpárverseny 2019

A rajt utáni pillanatok május 11-én, a Visegrád 4 Kerékpárversenyen
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

V4 Special Series – Vásárosnamény-Nyíregyháza

Július 20-án, szombaton 12 óra 20 perckor rajtolt Vásárosnaményban a több mint százfős mezőny, majd 163,8 kilométer megtétele után ért célba Nyíregyházán. Mind a rajt, mind a cél helyszínén, mind pedig a verseny útvonalán sok szurkolót és érdeklődőt lehetett látni, helyenként sokszor a nagyobb külföldi viadalokat idézve.

V4 Special Series 2019

A mezőny Nyíregyházán
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

A versenyt dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, valamint dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke is személyesen a helyszínen tekintette meg. Ők is és a szép számú közönség is számos magyar versenyzőnek drukkolhatott, hiszen ott volt a mezőnyben többek között Lovassy Krisztián, az újdonsült magyar bajnok, Szarka Gergely – mindketten az Epronex-BSS Oil Team versenyzői, továbbá Karl Ádám a Pécsi JKE Bringa Akadémia, Filutás Viktor és Pelikán János Zsombor a Pannon Cycling Team, vagy éppen Rózsa Balázs a Team Differdange-GeBa színeiben.

V4 Special Series 2019

A második helyen célba ért Pelikán János (k), dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (b) és dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke (j)
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

Végül nem is volt sikertelen a szurkolás, mert bár a versenyt az osztrák Daniel Auer (Maloja-Pushbikers) nyerte, a második helyen azonban Pelikán János ért célba, azelőtt a Rok Korosec (Ljubljana Gusto-Santic) előtt, aki 2018-ban a Visegrád 4 Kerékpárverseny összetett győztese volt.

Az eredményhirdetésen a V4-es versenyek szokásaihoz híven az első három helyezett mellett a Visegrádi Országok legjobb versenyzői is elismerésre kerültek: Csehországból Ludek Lichnovsky (Pardus Tufo Prostejov), Lengyelországból Kamil Malecki (CCC Development Team), Szlovákiából pedig Patrik Tybor (Dukla Banska-Bystrica) ölthette magára az országa zászlajával ellátott V4-es trikót. A díjakat többek között dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere adta át.

V4 Special Series 2019

A mezőny a vásárosnaményi rajt után
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

V4 Special Series – Vásárosnamény-Ibrány

Július 21-én, vasárnap valamivel korábban, 11 óra 50 perckor lendült neki a mezőny az ezúttal 171,4 kilométeres távnak, ráadásul érezhetően melegebb időben. Ez azonban egyáltalán nem zavarta a versenyzőket, hiszen az első hatvan percben 47,4 km/h volt a mezőny átlagsebessége.

V4 Special Series 2019

Úton a karaván az ibrényi cél felé
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

A verseny egyáltalán nem volt unalmasnak mondható, ugyanis már rögtön az éles rajtot követően megindultak a próbálkozások, több kisebb csoport is igyekezett ellépni, ám tíz-húsz másodpercnél messzebb nem jutottak.

A verseny második felében aztán sikerült 24 versenyzőnek ellépnie a mezőnytől, akik között öt magyar kerekes is volt. Pelikán János ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, negyven kilométerrel a cél előtt megindult, és mindent egy lapra feltéve küzdött. Olyannyira, hogy hatalmas, 3 perc 12 másodperces előnnyel meg is nyerte a versenyt az olasz Stefano Gandin (Dellio Galina), valamint a harmadik Tomas Barta (Pardus Tufo-Prostejov) előtt.

V4 Special Series 2019

Pelikán János hatalmas előnnyel nyerte a versenyt
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

Természetesen, ezúttal is külön trikót ölthettek magukra a V4-es országok legjobb versenyzői, így Pelikán János és Ludek Lichnovsky mellett ezúttal is Kamil Malecki és Patrik Tybor. Ibrányban a két verseny összetett győztesét is kihirdették, aki Pelikán János lett. A díjakat mások mellett a város polgármestere, Trencsényi Imre adta át.

V4 Special Series 2019

Az összetett győztesnek járó sárga trikó is a magyar versenyzőé lett. A kép bal oldalán Trencsényi Imre, Ibrány polgármestere, a jobb oldalon Solymosi János versenyigazgató
(Fotó: V4 Kerékpárverseny – Vanik Zoltán)

A két verseny díszvendége az olasz kerékpáros legenda, Andrea Taffi volt, aki azonban nemcsak jelenlétével népszerűsítette a kerékpársportot, hiszen a szombati versenyen és a vasárnap, Ibrányban megrendezett amatőr viadalon is rajthoz állt.

V4 Special Series 2019

Az olasz kerékpáros legenda, Andrea Taffi (k) emlékkupát kapott
(Fotó: NyKSE – Vígh Attila)

Ibrány nem először adott egyébként otthont országúti kerékpárversenynek, hiszen amellett, hogy tavaly és idén itt ért célba a V4 Special Series mezőnye, számos magyar bajnoki verseny került már itt megrendezésre, többek között a 2019-es országúti bajnokság is június 29-30-án.

Az idei V4-es kerékpáros szezon ezzel véget ért, legközelebb 2020. április 18-án állnak rajthoz hazánkban versenyzők a Visegrád 4 Kerékpárverseny (Visegrad 4 Bicícle Race) magyarországi szakaszán. Addig érdekességeket, rengeteg képet és videót a V4 versenyek hivatalos magyarországi honlapján találtok, amelyet a www.v4kerekparverseny.hu címen értek el. Érdemes lesz mind Budapesten a rajt, mind pedig Pannonhalmán, a cél helyszínére kilátogatni, ahol oldalunk is jelen lesz, készülve néhány meglepetéssel.

Forrás: IfiPress
Indexkép: V4 Kerékpárverseny - Vanik Zoltán
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!