2022. december 3., szombat
Csabai Kolbászfesztivál

Két délelőtt is fiatalok versenyeznek a 23. Csabai Kolbászfesztiválon

Október 24-én, csütörtökön 10 órától az óvodások, általános iskolások, 25-én, pénteken szintén 10 órától a közép- és főiskolások, valamint egyetemisták ingyenes kolbásztöltő versenyét rendezik meg.

Megjelent: 2019. október 18., péntek 15:22  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: BAM
Megjelent: 2019. október 18., péntek 15:22 | Rovat: Hírek
Forrás: IfiPress
Indexkép: BAM

Ha október, akkor Csabai Kolbászfesztivál, méghozzá immár huszonharmadik alkalommal. A világszerte jegyzett békéscsabai gasztronómiai fesztivál szervezői a fiatalokra kiemelten figyelnek, amely figyelem nemcsak a színpadi programok összeállításában mutatkozik meg, hanem az ifjúsági kolbásztöltő versenyben is, amelyen több száz fiatal indul minden évben.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A fiatalok versenye olyannyira népszerű, hogy 2018-ban már két sátorban zajlott, idén pedig nem is fért bele egy napba a verseny, hiszen a legkisebbek, a középiskolások és az egyetemisták is évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt azon.

Az érdeklődés idén sem hagyott alább, így a fesztivál nyitónapján, október 24-én, csütörtökön délelőtt 10 órától az Óvodások, általános iskolások ingyenes ifjúsági kolbászkészítő versenyére, míg másnap, október 25-én délelőtt a Középiskolások, egyetemisták ingyenes ifjúsági kolbászkészítő versenyére kerül sor ugyancsak délelőtt 10 órától. A két versenyen a kiírás alapján 200-200 csapat indul, de információnk szerint olyan nagy volt az érdeklődés, hogy több mint négyszáz fiatal csapat tölti majd a kolbászt idén.

A versenyen a diákoknak egy felnőtt jelenléte mellett öt kiló húsból kell sütnivaló kolbászt készíteniük. Nevezési díj nincs, a húst, a belet, az asztalt ingyen biztosítják az együttesek számára.

A Jankay iskola idén is tizenöt csapata gyúr a fesztiválon

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Kocahontas nevű csapattal nevezett az első ifjúsági kolbászgyúró versenyre. Nyolc éve 15 csapat indult a megmérettetésen, tavaly és idén csak a jankaysok neveztek 15 csapattal. A jankays indulóknak a múlt évben is a helyszínen szurkoltak osztály- és iskolatársaik. Nem is rosszul, hiszen az egyik csapat fődíjat érdemelt ki.

Iskolánk diákjai közül sokan indultak már korábban is a Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági versenyén, de mindig vannak olyanok a csapatokban, akik a felkészülési gyúrásokon ismerkednek a kolbászkészítés rejtelmeivel” – mondta Tirjákné Prisztavok Ágnes intézményvezető. „Az a tapasztalatunk, hogy a fesztiválon való részvételnek a hagyományőrzés mellett csapatépítő, az osztályközösségeket még inkább összekovácsoló funkciója is van. Akadnak csapatok, melyeknek tagjai valamelyikük nagyszüleinél, szüleinél részt vettek a paprika szárításában, darálásában. Pontosan tudják, hogy milyen fűszerek kellenek a csabai kolbászba.”

Azért három éve különlegességként kínai kolbásszal is előrukkoltak jankaysok, ugyanis amikor elkezdték az iskolában a kínai nyelvet tanítani, a kínait tanuló diákok készítették el oktatójuk receptje szerint a távol-keleti ország ízvilágát idéző kolbászt.

Oldalunk az ifjúsági verseny mindkét napján ott lesz a fesztiválon, a cikkek mellett képekkel és videóval is beszámolunk majd azokról.

Az október 24. és 27. között megrendezésre kerülő 23. Csabai Kolbászfesztiválról további információkat a fesztivál honlapján találtok.

Forrás: IfiPress
Indexkép: BAM
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!