2022. december 7., szerda
Járvány, vírus

Járvány: rendkívül komoly a helyzet Kína több városában

Január 9-én jelentette be a CCTV kínai állami televízió, hogy egy újfajta koronavírus okozta, tüdőgyulladással járó járvány jelent meg a közép-kínai Vuhanban. A vírust azóta azonosították francia és amerikai betegeknél is.

Megjelent: 2020. január 27., hétfő 11:57  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: youtube.com
Megjelent: 2020. január 27., hétfő 11:57 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: youtube.com

Egyre többen aggódnak egy világméretű járvány kialakulásától, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyelőre erről nincs szó. Tény azonban, hogy Vuhanban egyre több a megbetegedés és a haláleset, emiatt itt és azóta már több más kínai városban közlekedési zárlatot rendeltek el, azaz sem bejutni nem lehet ezekre a településekre, sem elhagyni nem lehet azokat.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. Az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt és halálos áldozatainak száma egyre nő a városban.

Kínán kívül is megjelent már a vírus

Január 23-án, csütörtökön Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak elmondta: négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Ugyanezen a napon az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közölte, 22 amerikai tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust.

Január 24-én a francia egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy három megbetegedést regisztráltak Franciaországban: egy Párizsban turistáskodó kínai házaspárt és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfit.

Néhány repülőtéren már biztonsági intézkedéseket vezettek be a Kínából érkező utasokkal szemben: van, ahol hőkamerákkal vizsgálnak át minden utast, máshol orvosi személyzet is készen áll.

Emberfeletti munkát végeznek a kínai orvosok és ápolók

Vuhanban a kórházi személyzet megállás nélkül látja el a betegeket, akiknek azonban órákat kell várniuk, mire orvos elé kerülnek. A kínai kormány most egy nagyszabású építkezésen dolgozik, néhány nap alatt akarnak felhúzni egy új kórházat a járvány miatt. Eközben a városban már nem lehet szájmaszkot kapni, ami most már a kórházi személyzet egészségét is veszélyezteti.

Nincs magyar beteg

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében hangsúlyozta, Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak, de fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) cikkünk megjelenésekor még nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt.

Forrás: MTI
Indexkép: youtube.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!