2022. december 3., szombat
Stonehenge

Hatvan év után került a helyére a Stonehenge egy eltűnt darabja

Senki sem tudta, hol volt az a több mint egy méter hosszú darab, melyet az egyik kő belsejéből fúrtak ki, míg az ásatás egyik résztvevője úgy nem döntött, hogy visszaadja.

Megjelent: 2019. május 8., szerda 12:56  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. május 8., szerda 12:56 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Több mint 60 év után került a helyére a Stonehenge egy darabja, melyet 1958-ban régészek emeltek ki az egyik gigászi kőoszlopból. Senki sem tudta, hol volt az a több mint egy méter hosszú darab, míg az ásatás egyik résztvevője, a 90 éves Robert Phillips úgy nem döntött, hogy visszaadja azt. A hatalmas őskori kőépítményért felelős English Heritage hivatala azt reméli, hogy a megkerült minta segít megállapítani, honnan származtak a kövek – írta a BBC hírportálja.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

1958-ban a régészek azon dolgoztak, hogy megakadályozzák egy három kőből álló építmény összedőlését: két oszlop tartott egy harmadikat, amely vízszintesen feküdt rajtuk. Az egyik függőleges kőtömbön repedéseket találtak, ezért úgy döntöttek, hogy megerősítik. Több helyen átfúrták a tömböt és az üregekbe fémrudakat illesztettek. A javítás nyomait az ásatáskor talált homokkődarabokkal álcázták.

A gigantikus kőtömbök megerősítéséhez egy gyémántvágó cég segítségét kérték, Robert Phillips akkoriban náluk dolgozott, így került a régészeti ásatásra. A Van Moppes vállalat munkatársai három darab egyméteres kőmintát emeltek ki a tömb belsejéből, a férfi pedig magával vitte az egyiket. Eleinte a munkahelyén tartotta egy műanyagcsőben, majd miután nyugdíjba ment és Floridába költözött, amerikai otthona falára helyezte. Kilencvenedik születésnapja előestéjén azonban úgy döntött, visszaadja a kőmintát.

A régészek azt remélik, a minta elemzése segíthet meghatározni, honnan származhattak az építmény kövei. Noha a kődarabot tavaly májusban adta vissza a férfi, az örökségvédelmi hivatal csak most számolt be róla, mert előbb meg akartak bizonyosodni a minta valódiságáról. Az továbbra is rejtély, hogy hol lehet a másik két minta.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Címkék:
, ,
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!