2022. december 5., hétfő
Európai Diáksport Napja 2019

Harminckilenc országban sportoltak a fiatalok az Európai Diáksport Napján

A program 13 éve a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult el, 2015 óta már Európa más országaiban is megtartják, tavaly pedig a kontinensen túli országok is csatlakoztak.

Megjelent: 2019. szeptember 29., vasárnap 11:00  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Szigetváry Zsolt
Megjelent: 2019. szeptember 29., vasárnap 11:00 | Rovat: Sport
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Szigetváry Zsolt

Bulgária és Lengyelország 2015-ben vált a mozgalom tagjává, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió tanulója vett részt az iskolai diáksportnapi programokon, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy mozogjanak minél többet, táplálkozzanak minél egészségesebben és maradjanak aktívak egész életükben.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer diák mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió tanuló részvételével zajlott az esemény.

Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke, a rendezvény egyik kiemelt hazai helyszínén, a BVSC sportpályáján megtartott megnyitón elmondta: korábban maga is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását. „A sport hihetetlen muníciót ad az egész életünkhöz” – fogalmazott. Kiemelte, hogy az Európai Diáksport Napja már 39 országban „öregbíti a magyarok és Magyarország hírnevét”.

Egy olyan csodálatos dolog zajlik, amely jobb egészséget ígér mindenkinek, mindezt élménnyel, örömmel teszi” – fejtette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Arra kérte a diákokat, segítsenek minél több ismerősüket sportszeretővé tenni, hogy együtt élhessék meg a mozgás örömét.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon. Hangsúlyozta: Európában ezen a napon több mint hárommillióan, míg Magyarországon 450 ezren sportolnak az iskolákban. „Magyarország sportnemzet, és nagyon szeretnénk, hogy sportoló nemzetté is váljunk” – szögezte le. Arra buzdította a résztvevő diákokat, hogy válasszanak maguknak olyan sportágat, amelyet mindennap űznek az egészségükért.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kifejtette: a sportnak köszönheti sikereit, öttusázóként a sportpályán tanulta meg beosztani idejét, célokat felállítani, kitartóan dolgozni és feldolgozni a kudarcokat.

A bemelegítést Fodor Rajmund, olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi vízilabdázó együtt végezte a BVSC sportpályáján 700, terézvárosi iskolába járó diákkal. Az MDSZ-nek a fővárosi mellett két további kiemelt eseménye volt ezen a napon, Egerben és Kisvárdán. Az eseménysorozat #BEACTIVE Európai Sporthét keretein belül, az Erasmus+ és az Emmi egészségügyért felelős államtitkárságának támogatásával valósulhatott meg.

Az MDSZ a megnyitón díjazta a korábbi legszínesebb programokat kínáló és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, valamint azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Szigetváry Zsolt
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!