2022. november 28., hétfő
Ír

Hamisított tanulmányi eredményekkel akart érettségizni, de nem jött össze

Közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat egy zalai fiatal ellen, mert a központi informatikai rendszer hibáját kihasználva meghamisította sikertelen érettségi vizsgájának dokumentumát.

Megjelent: 2019. augusztus 1., csütörtök 11:27  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. augusztus 1., csütörtök 11:27 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az ügyben Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője adott tájékoztatást, amely szerint a jelenleg 19 éves fiatal tavaly fejezte volna be a tanulmányait az egyik nagykanizsai szakképző iskolában. A srác azonban matekból megbukott, ezért rendes érettségi vizsgára nem mehetett, a megfelelő érdemjegyekkel lezárt tárgyakból viszont előrehozott érettségit tehetett tavaly júniusban.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Ezen a vizsgán négy tárgyból vizsgázott, magyarból és töriből azonban – mobiltelefonjával Internetre csatlakozva – puskázni próbált, ám ezt észrevették a felügyelő tanárok. A két tárgyból így vizsgaeredményeit két nappal később a vizsgabizottság érvénytelenítette, a harmadik tárgyból pedig megbukott, ezért ebből javítóvizsgára kötelezték.

A történtek miatt a vizsgák után egy, az érettségi törzslaphoz hasonló tartalmú törzslapkivonatot kapott, aminek záradéka tartalmazta, hogy szabálytalanság elkövetése, illetve a bukás miatt csak javítóvizsgákat tehet. A kétszintű érettségi szoftver rendszerhibája miatt azonban hiába érvénytelenítette a szabálytalanság miatt a vizsgabizottság a vizsgaeredményeket, a szoftverben egyszer érvényesként rögzített és lezárt adatot utólag nem lehetett módosítani, emiatt a két tárgy rovatában a záradék ellenére elégséges osztályzat szerepelt.

Az elírást észrevette, de erről senkinek nem szólt, helyette a törzslapkivonat záradékrészét lefényképezte, majd számítógépével átszerkesztve úgy módosította, hogy csak egy tárgyból kelljen javítóvizsgát tennie. Az általa kinyomtatott hamis törzslapkivonattal tavaly ősszel egy másik nagykanizsai középiskolában jelentkezett érettségire, ott azonban ellenőrzéskor kiderült a hamisítás, ami miatt rendőrségi feljelentést tettek.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt ellene.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!