2022. december 3., szombat
28. Csabai Garabonciás Napok

Fogadalmat tettek a csabai diákok a Garabonciás Napok zárónapján

Véget ért a 28. Csabai Garabonciás Napok, megválasztották Békéscsaba új diákpolgármesterét, a közel 30 éves múlttal rendelkező rendezvény idei zárónapján azonban történt valami olyasmi is, ami eddig még soha.

Megjelent: 2019. október 5., szombat 14:25  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: IfiPress  ·  Indexkép: IfiPress
Megjelent: 2019. október 5., szombat 14:25 | Rovat: Hírek
Forrás: IfiPress
Indexkép: IfiPress

Október 3., csütörtök még tartogatott kampányprogramokat, ezen a reggelen azonban már mindenkit leginkább az foglalkoztatott, hogy hogyan is szerepelt a stáb és az iskola jelöltje a zsűri és az elektorok szerint. Ma már tudjuk, hogy a Belvár jelöltje, Kádár Kende lett az új békéscsabai diákpolgármester, de érdemes visszatekinteni, hogy mi is történt az ország legnagyobb középiskolás rendezvényének zárónapján.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A délelőtt természetesen a kora délutáni záró felvonulás előkészületeivel zajlott, de már mindenki azt találgatta, hogy milyen sorrend alakul majd ki este a végeredmények kihirdetésénél. Megkérdeztünk néhány diákot, hogy nekik melyik stáb tetszett a legjobban.

28. Csabai Garabonciás Napok

Csaba:
Nekem a ScoutSide stáb tetszett leginkább, mert nagyon jók voltak a programjaik, hihetetlenül hangulatos volt a díszletük és emellett nagyon tetszik a téma és maga az üzenet is, amit képviseltek.”

Ádám:
„Az én kedvenc stábom idén talán a Youniverse volt. Szerintem a jelöltnek tök jó kiállása van és nagyon jól összehozták a díszletet is. Összességében az övék volt szerintem a legjobb és teljesen jogosan lehetne övék az első hely.”

28. Csabai Garabonciás Napok

Laura:
Nekem az Andrássy és a Trefort stábja tetszett a legjobban, mert jók voltak a programjaik és szerintem nagyon jó volt maga a Garabonciás is. A hangomon is hallatszódik, hogy már túl sok nincsen, elordibáltam. Ennyire jó az idei Gara.”

28. Csabai Garabonciás Napok

Judit:
„Én a Szegyának szurkolok, mert tetszett a témájuk – ugye ahogy telik az idő –, és ezt annyira megértem, mivelhogy már tizedikesek vagyunk és Úristen, hihetetlen!”

A zárófelvonuláson a diákmenet 14 órakor indult a Szent István térről GarabonCitybe, ahol a Gál Ferenc Főiskola sportcsarnokában 15 órakor kezdődött az eredményhirdetés programja. Először a Középiskolás Sportparádé eredményeit ismerhették meg a diákok, majd a jelöltek mondták el záróbeszédeiket.

Békéscsaba Megyei Jogú Város 2007-ben döntött arról, hogy kitüntetést alapít, amellyel olyanokat ismernek el, akik éveken keresztül sokat tettek a város fiataljaiért. A Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést 2011 óta minden évben a Garabonciás Napok zárónapján adják át. Idén a Békés Megyei Diáksport Egyesületnek és Perényi László pedagógusnak ítélte a kitüntetést a városi közgyűlés, amelyet Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő adott át.

A kitüntetés átadása után némi szünet következett, ezalatt az elektorok leadták szavazataikat, majd folytatódott az eredményhirdetés programja. A sportcsarnok küzdőtere teljesen megtelt, lassan eljött a végeredmény kihirdetésének ideje, ám ekkor történt valami, amire közel három évtized alatt még nem volt példa.

Balog Misó, leköszönő diákpolgármester állt a színpadra alpolgármestereivel és fogadalomtételre kérte a csabai diákokat. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a diákok egy emberként mondták a fogadalom szövegét Balog Misó után, mintegy üzenve mindenkinek, hogy kiállnak a rendezvény mellett.

A megható perceket követően már tényleg nem maradt más hátra, mint a végeredmények kihirdetése, amely előtt Szarvas Péter polgármester szólt a diákokhoz:

Végül Kárdár Kende (Belvár) vehette át a város jelképes kulcsát mint diákpolgármester, alpolgármesterei pedig Zámbó Szilárd (Vízmű) és Pálfi Sándor (Trefort) lettek. A végeredmény kihirdetéséről korábbi cikkünkben már olvashattatok, valamint itt tekinthetitek meg az eredményhirdetés videóját és fotóit is.

A csütörtöki napot DJ party zárta, ahol a Rádió1 helyi lemezlovasai mellett Bárány Attila állt a DJ pult mögé.

Megkezdték munkájukat az új diákvezetők

Másnap, október 4-én délelőtt 10 órakor már a városházán fogadták az új diákpolgármestert és a két diák-alpolgármestert. A polgármesteri irodában a sajtó szép számban megjelent képviselői előtt Szarvas Péter és Kiss Tibor gratulált a fiataloknak, valamint biztosították őket arról, hogy a városvezetés nyitott a fiatalok ötleteire, várják azokat. Békéscsabán ugyanis a diákpolgármesteri cím nem csak névleges. Az elmúlt években több diákpolgármester által tolmácsolt kezdeményezés is megvalósult a városban, a diákvezetői hármas pedig egy rendkívül fontos kommunikációs kapcsolat a város és a csabai fiatalok között.

A frissen megválasztott diákpolgármestere és két diák-alpolgármestere beszámolt élményeiről, majd a város első embere egy kis reggelivel, stílszerűen csabai kolbásszal kínálta fiatal „kollégáit”. A diákok egy-egy Garabonciás Napok emléktablót adtak ajándékba, míg a városvezetők csabai ajándékcsomaggal kedveskedtek, végül pedig elkészültek a közös fotók is. A diákvezetőket ezután Bágy Petra ifjúsági referens kalauzolta körbe a városházán.

Véget ért tehát a 28. Csabai Garabonciás Napok, amelyen ismét több ezer diák vett részt, nemcsak szórakozással töltve az időt, hanem sportolva, hasznos ismertekkel bővítve tudásukat, fontos problémákat megvitatva, jövőjükkel is foglalkozva. A rendezvény fontossága tehát 1992 óta mit sem változott, sőt önként vállalt feladatait tekintve talán fontosabb, mint bármikor eddig.

Galéria

Fotók: IfiPress

Forrás: IfiPress
Indexkép: IfiPress
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!