2022. december 7., szerda
Pezsgő, szilveszter

Ezért nem tartjuk be az újévi fogadalmak 80 százalékát

Újévkor mindenkiben megfogalmazódik a változtatás gondolata, a felelőtlenül tett fogadalmakat azonban csak keveseknek sikerül teljesíteniük, amiért sok esetben nem csak az irreális elvárások a felelősek.

Megjelent: 2020. január 2., csütörtök 15:49  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: hirado.hu - Szabó Tamás  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2020. január 2., csütörtök 15:49 | Rovat: Életmódi
Forrás: hirado.hu - Szabó Tamás
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az ünnep hangulatától mámoros hangulatba esve szinte mindenki legyőzhetetlennek érzi magát, és egy pohár pezsgő vagy egyéb alkoholos nedű társaságában néha olyan célokat állít maga elé, amelyeket a megfelelő tervezés nélkül lehetetlen teljesíteni.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve. Azok a fogadalmak, amiket pezsgős pohárral a kezünkben átszellemülve fogalmazunk meg, csak üres szavak. Azért nehéz a betartásuk, mert nem előzi meg tervezés, hogy miként tudjuk elérni ezeket a célokat. Egy célt fogalmazunk meg, amit eddig sem sikerült elérnünk már évek óta” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

Szilveszterkor a legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek. A probléma nem az, hogy változtatni akarnak az emberek, hanem az, hogy nem a megfelelő módon teszik.

Van egyfajta babonás hiedelem, hogy az a fogadalom, ami elhagyja a szánkat, az valóra fog válni. Mágikus erőt érzünk ilyenkor magunkban, hogy képesek leszünk letenni a cigarettát vagy lefogyni. Ezek nagyon jó célok, és meg is valósíthatók, csak nem így” – tette hozzá.

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik

Szilveszterkor számba vesszük az elmúlt évet, valamint megfogalmazzuk a kudarcainkat és a gyengeségeinket. Fontos, hogy szembesüljünk azzal, hogy amin változtatni akarunk, káros. A pszichológus szerint azonban március–áprilisra a könnyelműen tett fogadalmak háttérbe szorulnak. Az elején próbálkozunk, de egy idő után azzal szembesülünk, hogy tavaly sem sikerült, és most sem fog.

Tudom, hogy ez rossz, meg is akarom magam nyugtatni, hogy én megtettem mindent, meg is próbáltam, de nem sikerült. Ez a kudarc egyébként egy idő után már nem tudatosul bennünk, nem szembesítjük magunkat vele, egyszerűen kiszorul az életünkből. Elsikáljuk, hogy ne éljük meg a bűntudatot” – fejtette ki Makai Gábor.

A New York Post tavalyi cikkében meghökkentő dátumot közölt az újévi fogadalmak hanyatlásáról. A Strava 31,5 millió online aktivitást vizsgáló kutatása alapján megjegyezték, a kitűzött célok elérését a többség már január 12-én feladja.

Tudatos tervezéssel és részcélokkal érhető el a siker

Ha nem a végső célt fogalmazzuk meg, hanem a részcélokat, amikkel kijelöljük az oda vezető utat, akkor sikerülhet megtartani a fogadalmat. Például nem azt mondom, hogy le akarok fogyni, vagy soha többet nem eszem csokoládét, hanem azt, hogy este hat óra után nem eszem csokoládét, vagy heti háromszor lemegyek edzeni” – emelte ki a pszichológus.

A cél elérése érdekében az is fontos, hogy ne titokban tegyük a fogadalmat, mert a környezetünkben élőknek tudniuk kell róla, hogy segíthessenek. „Annak is komoly szerepe van ebben, aki nem akar életmódot váltani. Ha elfogadja, megérti a céljainkat, akkor ez is egy támogató elem” – hangsúlyozta.

A részcélok megfogalmazása után ajánlott utánanézni, hogyan lehet az életmódon vagy a viselkedésmintázaton változtatni, hiszen az eredményes tervezéshez elengedhetetlen a háttértudás. A kitűzött célok legyenek pontosan meghatározva, hiszen a siker titka a részletekben és a pontos meghatározásban rejlik.

A társaság motiváló ereje is pozitívan befolyásolhatja az eredményt

Makai Gábor szerint az is segít, ha nem egyedül próbáljuk meg elérni a célt, hanem együtt csináljuk valakivel. Nem feltétlenül kell a fogadalmat is közösen tenni, viszont nagyobb valószínűséggel sikerül, ha van mögöttünk valaki, aki segít és támogat.

Baráti társaságok esetében a fogadás is motiváló erő lehet, mert nem akarunk veszíteni. „Van egy társaság, ahol ki akarunk tűnni, és azt akarjuk elérni, hogy elismerjenek. Van ebben egy csoportnyomás, amitől jobban összeszedjük magunkat. Itt nemcsak a fogadás tétje számít, hanem, hogy ne maradjunk alul” – mondta a pszichológus.

Hozzátette: a verseny doppingolja az embert. Ez valamennyire segít is, de önmagában nem elég ahhoz, hogy egy rossz szokástól vagy húsz kilótól megszabaduljunk. „A részcélok a legfontosabbak” – emelte ki ismét.

Forrás: hirado.hu - Szabó Tamás
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!