2022. november 28., hétfő
Diák, hallgató

Ezekre érdemes odafigyelned, ha sorrendet módosítanál

Július 9-ig lehet változtatni a jelentkezési helyek korábban megadott sorrendjén az E-felvételiben. De vajon mikor és hogyan érdemes élni ezzel, és mikor nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget?

Megjelent: 2020. június 25., csütörtök 00:23  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: felvi.hu  ·  Indexkép: unsplash.com
Megjelent: 2020. június 25., csütörtök 00:23 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: felvi.hu
Indexkép: unsplash.com

A 2020 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők július 9-ig módosíthatják a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Ezt a döntést azonban érdemes alaposan átgondolni, mielőtt kattintanának az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra, hiába gondolja meg magát közben – olvasható a felvi.hu cikkében.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A szakok sorrendje az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában rendezhető át, az egyes jelentkezési helyek mellett található nyilak segítségével, majd a Mentés gombbal kell rögzíteni a változtatásokat. Az így létrejött módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, a feldolgozás állapotát pedig a Kérelmek menüpontban lehet nyomon követni. Ameddig a kérelmet fel nem dolgozzák, addig az eredeti sorrend látható az E-felvételi érintett menüpontjaiban (Jelentkezések és pontszámok, Sorrendmódosítás), az új sorrend az elbírálást követően jelenik meg az E-felvételi felületén.

Amit fontos tudni: csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, vagyis új képzést nem lehet megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Kivéve, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ezt azonban érdemes időben – és még a sorrendmódosítás előtt – megtenni, addig ugyanis nem lehet a sorrendet módosítani, amíg a finanszírozási pár be nem kerül a jelentkezések közé.

Azzal is számolniuk kell a jelentkezőknek, hogy az E-felvételiben beadott kérelmek feldolgozása időbe telik, néhány napot is igénybe vehet, amíg a kért változások megjelennek a felületen. Vagyis amíg a finanszírozási pár felvételére vonatkozó kérelmet nem bírálják el (nem kerül be a jelentkezések közé), addig a jelentkező nem tudja leadni a sorrendmódosításra vonatkozó kérelmét sem, illetve fordítva is igaz: ha valaki sorrendet módosított, és utána szeretné hozzáadni egy finanszírozási párt valamely jelentkezési helyéhez, meg kell várnia, amíg a sorrendmódosító kérelmét elbírálják és megjelenik az új jelentkezési sorrendje.

Egyszerűbb a helyzete annak, aki csak egy meglévő jelentkezése finanszírozási párját szeretné felvenni: annak hozzáadásakor meg tudja adni, hogy hányadik helyre kerüljön a sorrendjében (vagyis emiatt nem kell külön sorrendmódosító kérelmet beadnia).

Érdemes alaposan átgondolni: a jelentkezési sorrend csak egyetlen alkalommal változtatható, és újabb módosításra nincs lehetőség!

Ne hagyd az utolsó pillanatra a kérelem rögzítését, vedd figyelembe a feldolgozási időt! Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is szeretnének módosítani és finanszírozási párt is felvennének. Ezeket ugyanis csak egymás után tudják megtenni.

Az elküldött kérelem nem vonható vissza! Ezért a kérelem elküldésekor ajánlott körültekintően eljárni, és mentés előtt ellenőrizni, hogy a jelentkező valóban úgy állította-e be az új sorrendet, ahogy szerette volna.

Mikor érdemes változtatni?

Akkor, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretnél kerülni, megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsoroltad a választott képzéseket. Például költözés miatt már egy hátrébb rangsorolt intézmény lenne számodra közelebb, könnyebben elérhető, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete.

Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

És mikor nem?

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás:

  • Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt az alkalmassági vizsgád („nem felelt meg” vagy „nem jelent meg” eredményt kaptál). Emiatt nem érdemes sorrendet módosítanod, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhetsz felvételt arra a képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen.
  • Ha valaki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző év(ek)ben megállapított ponthatárokkal. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést. Tehát sorrendmódosításkor is érdemes szem előtt tartani, hogy azok a képzések és intézmények szerepeljenek elől a listában, ahová a leginkább szeretnél bekerülni. Amiatt, mert valaki úgy gondolja, hogy a pontjaival nincs esélye bejutni, nem érdemes hátrébb sorolni az amúgy nagyon vágyott intézmény/szakot. A fentiek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a pontjaid mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsoroltad, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendedben előrébb szereplő intézménybe jutsz be.
  • Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, előnyösebb inkább annak visszavonását (kizárását) választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni. (És értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.)
Forrás: felvi.hu
Indexkép: unsplash.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!