2022. november 26., szombat
Buli

Ezek a dolgok érdeklik leginkább a mai fiatalokat

A társadalom rengeteg tévképzettel rendelkezik arról, hogy a fiatalok mivel töltik el szabadidejüket. A 2016-os ifjúságkutatás megvizsgálta mindazon kikapcsolódási formákat, amelyek a fiatalokat jellemzik.

Megjelent: 2019. szeptember 3., kedd 11:50  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: ujnemzedek.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2019. szeptember 3., kedd 11:50 | Rovat: Életmódi
Forrás: ujnemzedek.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Az ifjúságra sokan úgy tekintenek, mint egy állandóan pörgő, bulizó társaságra, esetleg nyámnyila, otthon ülő nemzedékre vagy épp egy elzüllő, a normalitás határait feszegető korosztályra. Másik véglet az „én is voltam fiatal” szellemiség, ami viszont nem számol azzal, hogy bizony azóta már több-kevesebb idő eltelt. Egyes felméréseknek köszönhetően viszont rálátás nyílik olyan tendenciákra, amelyekből érdekes következtetések vonhatók le.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A 2016-os ifjúságkutatás megvizsgálta mindazon kikapcsolódási formákat, amelyek a fiatalokat jellemzik. Ilyen a könyvolvasás, a multimédiás eszközökkel való kikapcsolódás (pl. számítógépen való játék) vagy akár a barkácsolás. A kutatás felmérte ezen kikapcsolódási formák egymáshoz viszonyított népszerűségét, ezzel valamennyire megvilágítva az ifjúság szokásait ezen a téren – írja az Új Nemzedék magazin.

A számok alapján világos, hogy az elmúlt időszakban jelentős változások mentek végbe a szórakozási formák tekintetében. Míg 2001 az egyik legelterjedtebb közösségi szórakozási helyszínének a disco számított, mára ez jelentősen háttérbe szorult a kocsmákban, kávéházakban való baráti időtöltésekhez képest.

Egyre több fiatal tölti a szabadidejét multimédiás eszközökkel, azaz számítógépes játékokkal játszanak és/vagy TV-t néznek. Előbbi körülbelül 71, utóbbi 72-75 százalékra tehető, vagyis igencsak népszerű – és egyre népszerűbb – kikapcsolódási formának számítanak. Ugyancsak nagy népszerű programnak számít a könnyűzenei koncerten való részvétel, a megkérdezettek kb. egyharmada jár ilyen jellegű programokra.

Ezzel szemben az alkotó jellegű szabadidős tevékenységek – mint barkácsolás, fényképezés – egyenként a fiataloknak alig 10 százalékát érintik. A magaskultúra fogyasztása egyre kevésbé jellemző az új nemzedékekre. Míg színházba 26 százalékuk jár, operába csupán 6% jut el. A tendencia egyelőre lassú, de folyamatos csökkenést mutat.

Magyarországon négy általános fogyasztói csoportot lehet meghatározni a fiatalok kikapcsolódási szokásainak megfelelően:

  1. Magaskultúra-orientáltak csoportjának neveztük el azt a klasztert, melyben a színház, opera, komolyzenei hangverseny, illetve múzeum és kiállításokon való részvétel a legnagyobb gyakoriságot mutatták.
  2. A mindenevők csoportjába tartoznak azok a fiatalok, akik nemcsak a magaskulturális tevékenységeket látogatják, hanem a vizsgált szabadidős tevékenységek nagy részében is magas aktivitás jellemzi őket.
  3. A könnyed szórakozók azok a fiatalok többnyire a barátokkal együtt szórakoznak olyan színtereken, mint kávézó-teázó, söröző, borozó, kocsma, pláza, étterem, illetve multiplex vagy más mozi.
  4. A negyedik klaszter a passzívak csoportja (ez a csoport a legszámottevőbb csoport). Hazánkban az ifjúság közel fele tartozik ebbe a csoportba. A passzívak csoportjában a fiatalok valamennyi szabadidős tevékenységet meglehetősen alacsony gyakorisággal végzik.

Összességében kijelenthető, hogy a kultúrafogyasztási, illetve szórakozási szokások igencsak megváltoztak az elmúlt évtizedek során. A hagyományos magaskultúra már kevésbé népszerű, ellenben a multimédiás eszközök használata jelentősen megnövekedett. A fiatalok egyre inkább előnyben részesítik azokat a tereket – kocsmák, kávézók, teázók – amelyek a szocializáció szempontjából fontos szerepet töltenek be.

Forrás: ujnemzedek.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!