2022. december 7., szerda
Bankkártya

Emelkedhet a Diákhitel 1 maximális összege

A felsőoktatási hallgatók megnőtt kiadásai indokolttá teszik a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összegének emelését – mondta a Diákhitel Központ vezetője. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyetért a javaslattal.

Megjelent: 2020. január 29., szerda 12:48  ·  Rovat: Krajcár  ·  Forrás: hirado.hu / OS  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2020. január 29., szerda 12:48 | Rovat: Krajcár
Forrás: hirado.hu / OS
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

A Világgazdaságnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ (DHK) vezérigazgatója elmondta: új termékeken, a meglévő hiteleknél pedig több változtatás előkészítésén dolgoznak. Így amennyiben a kormány rábólint a tervekre, a következő tanévtől a szabad felhasználású Diákhitel 1 felvehető maximuma magasabb lenne a mostani havi 70 ezer forintnál.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az emelést indokolja a szakértő szerint az is, hogy az új hitelfelvevők csaknem 80 százaléka már a kérhető hitelmaximumot igényli. Finanszírozási oldalról szintén időszerű az emelés: a diákhitelek a korábbi, 8-10 éves visszafizetési ideje hét év alá szorult, és a törlesztési szakaszban lévő volt hallgatók átlagosan a havi előírt legkisebb törlesztés másfélszeresét fizetik vissza. Így minimálisra esett a kockázati prémium a diákhitel költségszerkezetében.

A központ tervei között szerepel felnőttképzési diákhitel-konstrukció. Ez egyfajta jövedelempótló hitel lenne, amelyet fix kamatozású és fix futamidejű változatban is elindítanának.

A HÖOK egyetért az emeléssel

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) üdvözli a Diákhitel Központ vezetőjének azon javaslatát, hogy a Diákhitel 1 havi legnagyobb igényelhető összege emelkedjen – tudatta az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményében a szervezet.

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók kiadásait nagyon sok család nehezen, vagy egyáltalán nem tudja teljes mértékben fedezni, így a hallgatóknak szüksége van egyéb bevételi forrásra is tanulmányaik sikeres teljesítéséhez. Kiadásaik fedezetéül jelenleg a diákmunka, az ösztöndíjak és a diákhitel szolgálhat.

Annak érdekében, hogy a hallgatók a tanulmányaikat megfelelő életkörülmények között tudják folytatni, szinte általánossá vált, hogy tanulmányaik mellett diákmunkát vállalnak. Mindazonáltal azon hallgatóknak a továbbtanulásuk kerülhet veszélybe, akiknek a szigorú tanulmányi beosztásuk, kiemelkedő kutatói tevékenységük, vagy akár valamilyen nem várt életkörülmény miatt nem fér bele az idejükbe a diákmunka.

Ezen hallgatók problémáira az ösztöndíjak 2020. februárjától érvényes 40%-os emelésén túl megoldást jelenthet tehát a Diákhitel összegének növelése is.

Forrás: hirado.hu / OS
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Címkék:
, ,
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!