2022. december 8., csütörtök
A kis herceg

Előkerültek Antoine de Saint-Exupéry kis herceg vázlatai

Rábukkantak a francia író világhírű regényéhez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban, amelyek egy üzletember műgyűjteményét gazdagították.

Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 15:31  ·  Rovat: Cool-turmix  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - youtube.com
Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 15:31 | Rovat: Cool-turmix
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - youtube.com

Antoine de Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat A kis herceg című regényéhez. A most előkerült rajzokon nincs dátum, de a regény 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban. A Winterthurban megtalált alkotások tehát ezen időpont előtt készültek.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A vázlatok egy tavaly elhunyt svájci ingatlanmágnás hatalmas műgyűjteményében rejtőzködtek. Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, ám az a felnőtt szemével csupán egy kalapnak látszik. A dohos szagú irattartóban megtalált vázlatokon látható a kis herceg a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. A mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt.

A 2018 decemberében 94 éves korában elhunyt Bruno Stefanini zürichi műgyűjtő 1986-ban vásárolta a rajzokat egy aukción a svájci Bevaix-ben. Stefaninak volt az egyik legnagyobb műgyűjteménye Svájcban, amelynek kezelésére 1980-ban alapítványt hozott létre Winterthurban.

A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek” – közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője. A regényhez felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi. „Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk” – tette hozzá.

Azt még nem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - youtube.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!