2022. december 5., hétfő
KISS emeletes motorvonat

Elkészültek a MÁV-Start első KISS emeletes motorvonatai

Kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagy kapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából. A szintén kész második szerelvénnyel együtt a napokban indulnak típustesztre.

Megjelent: 2019. július 16., kedd 17:35  ·  Rovat: Krajcár  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Máthé Zoltán
Megjelent: 2019. július 16., kedd 17:35 | Rovat: Krajcár
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Máthé Zoltán

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az első ütemben 2018-ban először 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívásának előkészítése folyamatban van. Az első két szerelvény most készült el.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az első körben lehívott 11 darab KISS motorvonat 2020 februárjától állhat forgalomba a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon, majd további nyolc emeletes motorvonat érkezik 2021 elején. A Dunakeszi Járműjavítóban két darab KISS emeletes motorvonat készült el eddig, amelyek a napokban indulnak típustesztre, az egyik Németországba, a másik Csehországba.

KISS emeletes motorvonat

Összeszerelés alatt az egyik kocsiszekrény
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

A tesztfutások teljesítése a típusengedély megszerzésének feltétele, amely az összes ilyen típusú járműre érvényes lesz Magyarországon. A szerződés szerint az első körben lehívott 11 darab KISS emeletes motorvonatnak 2020 februárjában kell forgalomba állnia, amelyhez járművenként üzembe-helyezési engedély szükséges.

KISS emeletes motorvonat

Így néz ki belülről…
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

A MÁV-Start és Stadler közös közleménye szerint az új járművek jelentős magyarországi hozzáadott értékkel készülnek. Az első 11 KISS jelentős részének összeszerelése Dunakeszin történik. Nyolc szerelvény motorkocsijának és betétkocsijának összekapcsolása, illetve az összes jármű üzembe helyezése is itt történik. Az emeletes szerelvények 132 darab forgóváza szintén Magyarországon készül a Stadler szolnoki forgóváz-revíziós központjában.

KISS emeletes motorvonat

…így pedig kívülről
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

Három szerelvény, illetve a járművek kocsiszekrényei és a motorkocsik a Stadler emeletes vonatok gyártásáért felelős svájci kompetencia központjának irányítása alá tartozó fehéroroszországi üzemben, Minszkben készülnek.

Az emeletes motorvonatokat korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel szerelik fel. A járműveken három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Máthé Zoltán
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!