2022. december 5., hétfő
Diákmunka

Elindult a nyári diákmunkaszezon: sok diák dolgozik

A nyári szünidőben sok tanuló vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaralását vagy épp a tanulmányai folytatását fedezni tudja. A tapasztalat hiánya azonban behatárolja a munkaköröket.

Megjelent: 2019. július 8., hétfő 09:42  ·  Rovat: Krajcár  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2019. július 8., hétfő 09:42 | Rovat: Krajcár
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője azt mondta az M1 Summa című műsorában: az egyetemisták és főiskolások év közben is szinte végig dolgoznak. Nyáron elsősorban a középiskolások miatt ugrik meg a diákmunkások száma.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Mint fogalmazott, év közben is rengetegen vállalnak diákmunkát, főleg a főiskolások, illetve az egyetemisták azok, akik ilyenkor is dolgoznak, míg a 18 év alattiak, azaz a középiskolások továbbra is leginkább nyáron mozdulnak meg. Ennek érthető okai vannak, hiszen nekik év közben sokkal kötöttebb a suli. Egy évben nagyjából 180 ezer ember az, aki iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez, ennek körülbelül 35 százaléka tevődik a nyári hónapokra.

Diákmunka

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

Az alkalmi diákmunkásokkal inkább egyszerűbb feladatok végeztethetők

Tehát nagyjából 60 ezer ember vállal munkát a nyár folyamán valamilyen formában, valamelyik városban, vagy valamelyik területen. A tapasztalat hiánya azonban a nyári diákmunkák esetében is behatárolja a munkaköröket – jegyezte meg az iskolaszövetkezet cégvezetője.

Azok, akik a nyári hónapokra vállalnak csak munkát, általában az egyszerűbb munkalehetőségeket keresik. A bonyolultabb munkaköröknél több betanulásra van szükség, amire a nyári hónapok nem elegendők. Így számukra leginkább a standos munkák, turisztikai, idegenforgalmi feladatok, vagy a vendéglátás jöhet szóba. Illetve azok a munkák, amelyek egész évben elérhetők: az árufeltöltés, a pénztár, az egyszerű fizikai és pakolós vagy az olyan irodai munkák, mint például a szkennelés, adatrögzítés – fogalmazott a szakértő.

Diákmunka

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

Budapesten lehet a legjobb órabért kapni

Majzik Nándor azt mondta: a reálgazdasághoz hasonlóan a diákmunkások körében is évről évre nagyjából 10 százalékos bérnövekedés figyelhető meg. Jelenleg bruttó 1200-1300 forintos átlagos órabérért tudnak dolgozni a fiatalok, de előfordul, hogy 1500-1800 forintot is tud keresni egy tanuló. Utóbbi inkább Budapestre jellemző, hiszen itt a legjobbak a feltételek. A vidéki településeken nagyjából 10 százalékkal alacsonyabbak a munkadíjak.

Diákmunka

A kép illusztráció
(Fotó: pexels.com)

A kormány is évek óta jelentősen támogatja a diákok szezonális munkavállalását. A Pénzügyminisztérium ebben az évben mintegy 3 milliárd forintot biztosít az állami diákmunkaprogramra, ami jelentősen kibővült tavalyhoz képest – emelte ki a tárca államtitkára, Bodó Sándor. Az idén kibővül, illetve gazdagodik ez a lehetőség, hiszen korábban csak az önkormányzatok, míg most már a gazdaság bizonyos szereplői, a turizmus, vendéglátás, a mezőgazdaság vállalkozásai is tudnak munkahelyet biztosítani – fogalmazott.

A programban az állam az önkormányzatoknál dolgozó diákok bérét teljes mértékben, míg az üzleti céllal foglalkoztató versenyszférában részben támogatja – mondta Bodó Sándor.

Diákmunka

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

Nyolcból hat órát a kormány áll az önkormányzati diákmunkánál

Úgy fogalmazott: az önkormányzatnál tevékenykedő diákoknak teljes mértékű a fizetésbiztosítás járulékkal együtt, tehát az önkormányzatok tulajdonképpen közvetítőszerepet látnak el a fizetések továbbításában, míg a versenyszférában, az említett ágazatokban 75 százalék a támogatás mértéke.

Vagyis egy nyolc órás munkaidő esetén az állam hat órás foglalkoztatást áll a minimálbér és a garantált bérminimum és járulékai mértékéig, a munkáltatónak pedig két órát kell hozzátennie. Az államtitkár hangsúlyozta: a diákmunkaprogramok eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a diákok alkalmazása nemcsak a fiatalok munkahelyi szocializációjához járul hozzá, a munkaerőhiányt is enyhíti azokban a szektorokban, ahol nyáron több alkalmazottra van szükség.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint idén nyáron az állami diákmunkaprogramban mintegy 30 ezer diák vehet részt, ami ezer fővel több tavalyhoz képest.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!