2021. április 22., csütörtök
Szilágyi István

Elhunyt Szilágyi István színművész

Életének 83. évében tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi István színművész, vagy ahogy az 1974-es Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági tévésorozatban alakított szerepe óta sokan hívták, Lópici Gáspár. A rendőrség emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Megjelent: 2020. május 3., vasárnap 15:09  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI / Wikipédia / police.hu  ·  Indexkép: MTI - Kallos Bea
Megjelent: 2020. május 3., vasárnap 15:09 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI / Wikipédia / police.hu
Indexkép: MTI - Kallos Bea

Szilágyi István az egyik legnépszerűbb és legfoglalkoztatottabb színművész volt a hatvanas és nyolcvanas évek között. 1959 és 2014 között összesen 139 játék- és tévéfilmben, illetve sorozatban szerepelt, míg regisztrált színházi bemutatóinak a száma száz.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

1937. december 7-én született Gyomán. 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amely után az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. 1965-től 1973-ig az Irodalmi Színpad, 1973 és 1975 között a Vidám Színpad tagja volt. 1975-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1976-ban a Vígszínház tagja lett.

A Mafilm társulatához 1979-ben került, karakterszerepeket alakít. Az 1959-ben készült Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé, de országosan ismertté Sípos úr figurájának megformálása tette 1968-ban a Bors című tévéfilmsorozatban. 1974-ben játszotta el egyik leghíresebb szerepét, Lópici Gáspár plakátragasztót a Csukás István azonos című műve alapján készült Keménykalap és krumpliorr című négyrészes ifjúsági tévésorozatban, amelyből később egy 100 perces összevágott mozifilmet is készítettek.

A filmrendezők szívesen foglalkoztatták, a hetvenes és nyolcvanas években volt olyan esztendő, amikor 4-5 filmben is szerepelt egy évben. A ’90-es években a Lottó reklámarca is volt, a filmklipekben jellemzően egy hatalmas kupac készpénz szertelenül boldog tulajdonosát alakította. 1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt, az ezredfordulót követően pedig még húsz alkotásban volt látható a képernyőn és a mozivásznon. 2016-ban ment nyugdíjba.

Idős korában nagyon nehéz körülmények között élt, egészsége is megromlott. Fiával, Szilágyi Péter operatőrrel 2016 óta nagyon rossz volt a kapcsolata, 2017-ben ebből bírósági ügy is lett, amikor fiát el is ítélték, mert bántalmazta színművész édesapját.

A rendőrség közleménye szerint, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. május 3-án 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Budapesten a XVII. kerületi X. utcában, egy családi házban egy férfi bántalmazza apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, majd szemlét tartottak és megállapították, hogy a férfi halálát idegenkezűség okozta. A BRFK Életvédelmi Osztálya Sz. Péter ellen emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Forrás: MTI / Wikipédia / police.hu
Indexkép: MTI - Kallos Bea
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2021 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!