2022. december 5., hétfő
Egészség, szív

Együtt még halálosabb az alkohol és a cigaretta

Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy azok az emberek, akik dohányoznak és alkoholt is fogyasztanak, harmincszor nagyobb valószínűséggel kaphatnak száj- vagy torokrákot, mint azok, akik csak az egyik káros szenvedéllyel élnek.

Megjelent: 2019. október 28., hétfő 11:03  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. október 28., hétfő 11:03 | Rovat: Életmódi
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az alkoholproblémák ellen küzdő Skót Egészségügyi Akció (Shaap) az alkoholfogyasztás és a rák közötti kapcsolatokra mutatott rá, valamint az orvosi személyzetnek és a betegeknek ad tanácsokat a kockázat csökkentésére és a tünetek észlelésére – írja a The Sun.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Halálos párosítás

A Shaap jelentése az alkohol és a dohányzás közötti kapcsolatokat vizsgáló kutatásokra támaszkodik, amelyek azt találták, hogy a mindkettőt fogyasztó embereknél harmincszor nagyobb az esélye az ajak-, a száj-, a garat-, a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásának.

Az Alkohol- és rákkockázatok: útmutató az egészségügyi szakembereknek című kiadványt Skócia vezető orvosi tisztviselője, Catherine Calderwood szívélyesen fogadta: „Ez egy fantasztikus forrás minden egészségügyi munkatárs számára, és arra bátorítok mindenkit, hogy használja a betegeivel folytatott beszélgetések során” – mondta.

Az új jelentés segíthet csökkenteni a rák kockázatát

Dr. Peter Rice, a Shaap elnöke utalt a 2012-es jelentésükre, mely megállapította, hogy a rák kockázatának tekintetében nincs biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás.

A klinikai frontvonalon az orvosok, fogorvosok, ápolók és egyéb műtéti, kórházi és fogorvosi dolgozók napi szinten folytatnak beszélgetést a betegekkel az alkoholfogyasztásról” – fejtette ki. Hozzátette: az emberek szeretnék csökkenteni a rák kockázatát, és az új jelentésük segíthet abban, hogy ez megtörténjen.

A Shaap-útmutató azt is bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy az alkoholfogyasztás akadályozhatja a rákból való felépülést, valamint néhány kemoterápiás gyógyszer működését. A kutatások szerint a mellrák kiújulása is valószínűbb azoknál az embereknél, akik hetente ötnél több „egység” alkoholt fogyasztanak.

Magyarország élen jár a rákos elhalálozások számában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2017-es felmérése szerint Magyarországon a nők és férfiak körében a második leggyakoribb elhalálozási ok a rák. Közel 15 ezer nő és 18 ezer férfi halt meg rákban 2014-ben, ami összes haláleset 23 százaléka a nők és 29 százaléka a férfiak esetében.

A magyar emberek több mint negyede (26 százalék) dohányzik napi szinten, amivel az európai uniós országok között a harmadik helyen állunk. A tüdőrákos megbetegedéseknek is köszönhetően Magyarországon a várható élettartam öt évvel az EU-s átlag alatt van.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!