2022. december 7., szerda
Tanuló, diák

Egyre nehezebben viselik a bizonytalanságot az érettségi előtt állók

Számos kétségbeesett poszt jelent meg már a közösségi oldalakon olyan diákoktól, akik májusban érettségiznének, hiszen jelenleg még semmi biztosat nem lehet tudni a vizsgákról.

Megjelent: 2020. április 2., csütörtök 12:56  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: IfiPress / MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2020. április 2., csütörtök 12:56 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: IfiPress / MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár legutóbb március 27-én, pénteken szólt a tavaszi érettségikről, de konkrétumokat nem mondott. Azt mondta, hogy több forgatókönyvön is dolgozik a kormány, és kellő időben megszületik a döntés. A hvg.hu szerint ezt a döntést még a héten bejelentheti a kormány.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Az valószínű, hogy eredeti formájában nem tartják meg az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány miatt. A köznevelési államtitkár korábban azt nyilatkozta, ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása, mind egyéb megoldások keresése. A lehetséges megoldásokról hivatalos információt a kormány még nem adott ki, az eduline.hu szedett össze néhány alternatívát.

Ami ma az érettségivel kapcsolatban biztos, az maga a bizonytalanság, amit a végzős középiskolások egyre nehezebben viselnek. Nem csoda, hiszen az érettségi mellett a felsőoktatási felvételi menete is kérdéses. A közösségi oldalak posztjaiban, hozzászólásaiban, blogokban, nyílt levelekben egyre több diák ad hangot kétségbeesésének és elkeseredésének. Íme, két kiragadott példa ezekből…

Az egészben a legrosszabb a tudatlanság. Lesz-e ballagás, szerenád, érettségi, bankett, egy utolsó osztálykirándulás? Nem tudjuk mi mikor lesz, valójában mikor is kellene számot adni a tudásunkról, amit 12 évig gyűjtöttünk, mikor tudjuk leereszteni a 4 évig gyűjtögetett gőzt az érettségit kezünkben tartva.”

Tudom, hogy mindenki más megoldást szeretne, és azt is tudom, hogy nincs jó megoldás, maximum legkisebb rossz. De kérem, sőt, könyörgöm, hogy döntsenek végre az érettségi sorsáról! Nekem már majdnem mindegy, hogy mi a döntés, csak tegyék meg, hogy nem tartanak minket olyan bizonytalanságban, amit a világon egyetlen embernek sem kívánnék, mert teljesen felemészt ez bennünket.”

Utóbbit egy diák leveléből idéztük, amit a Diákparlamenthez küldött el. A levél teljes egészében ide kattintva érhető el.

Amint a kormány meghozza az érettségiről a döntést, azonnal közzétesszük. Reméljük, ez hamarosan megtörténik, hiszen vészesen közeledik május 4., a vizsgák kezdetének eredeti időpontja.

FRISSÍTÉS – Maruzsa Zoltán: az oktatási akciócsoport dolgozik az érettségik megszervezésén

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a köznevelési államtitkár nyilatkozott az MTI-nek az érettségiről. Maruzsa Zoltán azt mondta, az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik.

Kiemelte: több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges. Mivel még több mint egy hónap van hátra az érettségi hagyományos kezdési időpontjáig, a járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérik – mondta a köznevelési államtitkár.

Hangsúlyozta: mivel az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell.

A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk” – mondta Maruzsa Zoltán.

Forrás: IfiPress / MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!