2022. december 8., csütörtök
Budapest

Egyedülálló zöldtérképet készítenek fiatalok Budapestről

A fiatalok támogatások segítségével összegyűjtötték a főváros azon helyszíneit, amelyek a természetközeliséget, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot hirdetik.

Megjelent: 2019. július 16., kedd 14:49  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Drienyovszki Tamás
Megjelent: 2019. július 16., kedd 14:49 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Drienyovszki Tamás

Egy online közösségi összefogásnak és három elhivatott fiatal kitartó munkájának köszönhető a zöldtérkép megalkotása, amelynek ötlete tavaly év elején fogalmazódott meg. Akkor gondolták azt, hogy eljött az ideje egy olyan gyűjtésnek, ami a számukra is fontos és környezettudatos hulladékmentes helyeket vagy arra törekvő vállalkozásokat gyűjti össze egy térképen, egy útmutatón.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Madrid volt az első

Budapest és reményeink szerint az emberek környezetvédelemhez való hozzáállása is sokat változott az elmúlt öt–tíz évben, így van egyfajta igény a környezettudatos életmódra – mondta Erdész Dávid, a Green Guide Budapest koordinátora az M1 Kék bolygó című műsorában.

Hárman állnak az egészen egyedülálló ötlet mögött. Zöldtérképpel ugyanis eddig csak Madridban találkoztak, ám az egészen más tematika alapján, sokkal kevésbé átfogó koncepció szerint igazította útba a környezettudatosságra nyitott turistákat.

Budapesten ilyen térkép még nincs és úgy éreztük, hogyha mi külföldiként érkeznénk ide, akkor szívesen vennénk a kezünkbe egy ilyen térképet. Én abban bízom, hogy a még ökotudatosabb helyiek számára is tartogat meglepetéseket vagy pluszinformációkat, amiket esetleg nem tudtak az itt élők sem – mondta Konkoly Nikolett, a Green Guide Budapest kommunikációs munkatársa. Ezért konkrét kategóriákban gondolkodtak a térkép tervezésekor.

Központban a piacok, a parkok és a zöld területek

A térkép abban tér el más turisztikai térképektől, hogy például nem a Parlament vagy a Vár köré csoportosítják a látnivalókat, hanem a központban a piacok és a parkok, valamint a különböző zöld területek állnak majd. Egy-egy piac és park köré keresünk majd több olyan pontot, ahol étkezni, vásárolni lehet. Ilyen kis csomópontokat hozunk létre a város különböző részeiben. A zöld területeken és a piacokon kívül szerepeltetni fogunk olyan üzleteket is, ahol csomagolás-mentesen, a termékeket kimérve lehet megvásárolni – tette hozzá Konkoly Nikolett.

A leghasznosabb kategória a budapestieknek a szelektívhulladék-gyűjtő és a teherbiciklikölcsönző-pontok összefoglalója lesz. A közösségi finanszírozásra egyébként olyan lehetőségként tekintenek, amely pontosan az övékéhez hasonló kezdeményezések támogatására született. Egyfajta szűrőként is lehet gondolni rá, hiszen ha támogatják az ötletet, jól mutatja mennyire jó, és mekkora igény van rá.

Azt remélem a térkép megjelenésétől, hogy alternatív módot, tanácsokat ad majd, megmutatja, hogy ugyan energia- és időbefektetéssel jár, de egy környezettudatosabb életmódot is lehet élvezettel élni – magyarázta Konkoly Nikolett.

Applikáció is készülhet a térképhez

Ha a térkép sikeres lesz, elképzelhető, hogy applikáció is készül hozzá, így bárki online is nyakába veheti majd a várost. Előtte azonban ötezer nyomtatott példánnyal készül a csapat. Minden térképet újrahasznosított papírra nyomtatnak és kizárólag természetes alapanyagú festéket használnak hozzá.

Ez a technika kicsit elavultabb, mert csak egyszerre egy színt lehet nyomtatni. Az esztétikája inkább a szitanyomathoz, a fametszethez vagy a linómetszethez hasonlít, ez egy analóg hatású nyomtatás. Annyiban környezettudatosabb, hogy kevesebb energia kell hozzá, mint más nyomtatókhoz, lebomló anyagokkal dolgozik, a festék szójabázisú, növényi rostból készül a stencil, amit a gép készít. Ez gyakorlatilag egy sokszorosító eljárás – mondta Nosek Mimma, a Green Guide Budapest tervezőgrafikusa.

Budapest első zöldtérképét a tervek szerint augusztus elejétől már kézbe vehetjük.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Drienyovszki Tamás
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!