2022. december 8., csütörtök
Izland

Egy gleccserrel kevesebb a Földön, szertartással búcsúztatták Izlandon

A szigetország hivatalosan bejelentette, hogy az országban most először „meghalt” egy gleccser. Az augusztus 18-i szertartáson részt vett Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök is.

Megjelent: 2019. augusztus 19., hétfő 10:24  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. augusztus 19., hétfő 10:24 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az Okjokull 2014-ben veszítette el gleccser státuszát, azóta a visszahúzódó és olvadó jég már nem tudja betakarni a vulkán csúcsát, amelyen mintegy 700 évig hömpölygött. Oddur Sigurdsson geológus nem hivatalos emléktáblát leplezett le, amely a gleccser elpusztulásáról tanúskodik.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A szertartáson jelen volt Mary Robinson volt ír elnök, jogvédő is. „A következő 200 évben a nagyobb gleccsereink várhatóan ezt az utat követik majd. Ez az emlékmű annak az elismerése, hogy tudjuk, mi történik, és mit kell tennünk” – olvasható a táblán.

Siggurdson, aki a texasi Houstonban működő Rice University egyetemmel is kapcsolatban áll, sok éven át mérte a fővárostól északkeletre található gleccser hosszát és vastagságát. Ahhoz, hogy egy jégfolyam gleccser legyen, 40-50 méter vastagnak kell lennie és a saját súlyának kell mozgatnia. Az Okjokull jege csak mintegy 15 méteres, így nincs elegendő nyomás, ami mozgassa.

Az éghajlat témája várhatóan szerepel majd Katrín Jakobsdóttir, valamint a skandináv kormányfők és Angela Merkel német kancellár e heti nem hivatalos találkozóján is. Jelenleg Izland a Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, valamint több autonóm terület, így Grönland alkotta Skandináv Minisztertanács soros elnöke.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!