2022. december 5., hétfő
Kerékpár

Egy csapatnyi kerékpáros folytathatja külföldön Stubán Ferenc jóvoltából

Az egykori szövetségi kapitány – akinek vezetésével két olimpiára és számos világbajnokságra jutottak ki magyar versenyzők – segítségével kaptak lehetőséget fiatal magyar tehetségek külföldi soroknál.

Megjelent: 2020. február 11., kedd 08:46  ·  Rovat: Sport  ·  Forrás: Sajtóközlemény  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2020. február 11., kedd 08:46 | Rovat: Sport
Forrás: Sajtóközlemény
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

A jelenleg a csíkszeredai Team Novák kontinentális csapat sportigazgatójaként dolgozó szakember ugyan napjainkban semmilyen posztot nem tölt be a magyar kerékpársportban, mégis úgy érezte, segítenie kell a bringásokon.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A pályaszakágból is jól ismert, huszonhárom éves Filutás Viktor a román bejegyzésű, de olaszok által működtetett kontinentális, azaz harmadosztályú Giotti Victoria-Palomar színeiben folytatja, olyan kerekesek mellett, mint a Giro d’Italia szakaszgyőztes Andrea Guardini vagy a korábban a Lampre színeiben is megforduló Federico Zurlo. A csapat az idei évben Eisenkrammer Károlynak a Tour de Hongrie főszervezőjének köszönhetően rajthoz állhat a Magyar Körversenyen is.

Viktor teljesítményével nagyon elégedettek a csapatnál” – nyilatkozta Stubán Ferenc. „Stefano Giuliani eddig csak jókat mondott róla, ráadásul olyan programot készített számára, amely összeegyeztethető a pályaversenyekkel. A szezont az olasz szezonnyitón a Trofeo Laigueglia 1. Pro besorolású egynaposán kezdik, amit aztán Törökországban az Antalyai Körverseny követ.”

Filutás Viktor

Filutás Viktor (j)

A szintén kontinentális Team Novák csapatához került Rózsa Balázs (24) és Szentpéteri András (23) duója. Előbbi a 2014-es év magyar országúti bajnoka, míg utóbbi a hegyi bajnokságok többszörös dobogósa. A sor áprilistól októberig végigversenyzi a közép-európai UCI kategóriás viadalokat, így a szervezőknek köszönhetően szintén meghívást kapott a Magyar Körversenyre is.

Rózsa Balázs

Rózsa Balázs (k)

A huszonhárom esztendős Móricz Dániel az olasz Northwave-Siatek-Olmo csapatában folytatja. A sor nem ismeretlen a hazai kerékpárrajongók számára, hisz tavaly itt voltak a V4 Special Series versenyein, sőt Enrico Salvador révén megnyerték a Szerb Körverseny összetettjét. Érdekesség, hogy ennek a csapatnak a jogelődjében nevelkedett napjaink egyik legjobb olasz kerekese, az Európa bajnok, Világbajnoki ezüstérmes, többszörös Tour és Vuelta szakaszgyőztes Matteo Trentin is.

Móricz Dániel

Móricz Dániel

Szöllősi Ferenc (23) már a 2019-es idényt is Olaszországban töltötte, mégpedig a veronai Pedale Scaligero csapatában, idén pedig a szintén „dilettanti”, de közismert Delio Gallina-Colosio-Eurofeed színeiben folytatja. Abban a brescai székhelyű csapatban, amely az egyik kiemelkedő tagja az olasz utánpótlás-nevelésnek.

Feri teljesítményével olyannyira elégedettek voltak Olaszországban, hogy három komoly ajánlatott is kapott” – mondta Stubán Ferenc, Szöllősi Feri eredményeit méltatva. „A tanácsomra végül a Delio Gallina-Colosio-Eurofeed hívásának tett eleget. Az évet az olasz dilettanti szezonnyitó előtt egy franciaországi versenyen kezdi. A sor legfőbb célja a 2020-as szezonban az U23-as Giro d’Italia lesz, melyen jó esélye lehet a magyar versenyzőnek is rajthoz állnia.”

Szőllősi Ferenc

Szőllősi Ferenc

Persze a Pedale Scaligero sem marad magyar kerékpáros nélkül 2020-ban, Szöllősi helyére Molnár Gábor (21) érkezett Veronába.

Molnár Gábor

Molnár Gábor

A Nyírség legnagyobb tehetségeként számon tartott, elsőéves U23-as, tizenkilenc éves Hrenkó Norbert is Itáliában folytathatja, mégpedig a toszkánai Team Tripetetolo csapatában.

Akármennyire is hihetetlen, de csak az utolsó utáni pillanatban találtak lehetőséget az aktuális magyar országúti bajnok, Szarka Gergely (22) számára, aki egy kis abruzzoi klubhoz, a Team Stipa Milanóhoz került.

Gergely az utolsó utáni pillanatban keresett fel” – folytatta a szakedző. „Nagyon nehéz dolgom volt, minden apró követ meg kellett mozgatnom ahhoz, hogy csapatot találjak neki. Tizenegy nemleges válasz után jutottunk el Abruzzoba.”

Szarka Gergely

Szarka Gergely

Nincs könnyű dolga ezeknek a fiataloknak” – zárta gondolatait a szakvezető. „A szülők mellett mindössze Hrenkó Norbert esetében beszélhetünk támogatókról, őt az NYKSE és annak vezetője, Solymosi János segítette abban, hogy külföldre kerülhessen. Fontos, hogy a srácok többsége már két olaszországi edzőtáboron is túl van, miközben idehaza januárban és februárban még a fű sem nő. Az Olaszországban versenyzők nagy része az idényt február 22-én, az immáron 96. alkalommal megrendezendő Coppa San Geo versenyén vagy a toszkán szezonnyitón, a 32. GP Firenze-Empoli egynaposán kezdik. Az olasz versenynaptár kiváló lehetőséget biztosít számukra, szinte minden héten versenyezhetnek, egy-egy jobb eredmény elérésével pedig megalapozhatják akár a következő szezonjukat is. ”

Stubán Ferenc

Stubán Ferenc

Köszönetet kell mondanom a következő személyeknek, akik segítő kezet nyújtottak, annak érdekében, hogy a fent említett nyolc fiatal országúti kerékpáros folytathassa pályafutását: Novák Carol Eduárd, Cesare Turchetti, Gian Pietro Forcolin, Ivan Parolin, Francesco Ghiare, Gino Ferri, Eisenkrammer Károly, Stefano Giuliani, Stefano Mattiolo, Stefano Vitellozzi, Molnár Gábor, Albino Di Matteo, Renzo Boscolo, Törzsök Zsolt, Daniele Masiani, Massimo Dinucci, Rostyslav Zhukovskyi, Roganti Panfilo és Solymosi János” – emelte ki Stubán Ferenc.

Forrás: Sajtóközlemény
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!