A szülők nyáron is dolgoznak, így mivel ti vagytok többet otthon, ilyenkor általában az otthoni feladatotok is több. Igaz ez a bevásárlásra, a vásárolt termékek elpakolására, vagy akár a főzésre is. Éppen ezért nektek is fontos tudni, hogy miként is kell bánni az élelmiszerekkel a nyári melegben.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindenekelőtt azt javasolja, hogy az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagok, élelmiszerek mindig megbízható helyről, üzletben, piacon kerüljenek beszerzésre.
Vásárláskor mindig ellenőrizni kell a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve – magyar nyelven – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is! Hűtendő terméket csak akkor vásároljatok, ha azt tényleg hűtőtérben tároljátok! A mélyhűtött termékek csomagolását is figyelni kell, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyétek meg.
A hivatal tanácsolja továbbá azt is, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húst és a tejet 5 Celsius-fok alatt tároljátok, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék!
A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált hús még aznap kerüljön elkészítésre, mivel minél tovább tároljátok, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve kell előkészíteni a főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez külön vágódeszkát és kést kell tartani, amelyeket azonnal el kell mosni meleg, mosogatószeres vízben.
A hivatal szerint javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék is előfordulhat.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételek, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig legyenek jól átsütve/átfőzve, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.