2022. december 7., szerda
Kaja, bevásárlás

Csak akkor jó a kaja, ha senkinek sem lesz tőle baja

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak.

Megjelent: 2019. augusztus 12., hétfő 15:07  ·  Rovat: Életmódi  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megjelent: 2019. augusztus 12., hétfő 15:07 | Rovat: Életmódi
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com

A szülők nyáron is dolgoznak, így mivel ti vagytok többet otthon, ilyenkor általában az otthoni feladatotok is több. Igaz ez a bevásárlásra, a vásárolt termékek elpakolására, vagy akár a főzésre is. Éppen ezért nektek is fontos tudni, hogy miként is kell bánni az élelmiszerekkel a nyári melegben.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindenekelőtt azt javasolja, hogy az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagok, élelmiszerek mindig megbízható helyről, üzletben, piacon kerüljenek beszerzésre.

Vásárláskor mindig ellenőrizni kell a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve – magyar nyelven – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is! Hűtendő terméket csak akkor vásároljatok, ha azt tényleg hűtőtérben tároljátok! A mélyhűtött termékek csomagolását is figyelni kell, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyétek meg.

A hivatal tanácsolja továbbá azt is, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húst és a tejet 5 Celsius-fok alatt tároljátok, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék!

A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált hús még aznap kerüljön elkészítésre, mivel minél tovább tároljátok, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve kell előkészíteni a főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez külön vágódeszkát és kést kell tartani, amelyeket azonnal el kell mosni meleg, mosogatószeres vízben.

A hivatal szerint javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék is előfordulhat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételek, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig legyenek jól átsütve/átfőzve, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pexels.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!