2022. november 28., hétfő
Vitázik a világ ifjúsága 2019

Bolgár gimnazista nyerte a Vitázik a világ ifjúsága döntőjét

A Budapesten megrendezett XIII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy „Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát”. A döntővitát fantasztikus teljesítményével Michail Krumov nyerte.

Megjelent: 2019. október 11., péntek 15:02  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: sajtóközlemény  ·  Indexkép: sajtóközlemény
Megjelent: 2019. október 11., péntek 15:02 | Rovat: Hírek
Forrás: sajtóközlemény
Indexkép: sajtóközlemény

Magyarországot a nemzetközi vitahéten Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója és Jakubovics Gergely, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja képviselték, akik háromezer vitázó közül a legjobb 24 közé jutottak be.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A nemzetközi döntő minden évben a német nyelvű vitavetélkedő csúcspontja. Azok a tanulók vehetnek részt a projektben, akik a németet mint idegen nyelvet tanulják, és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A tizenkét résztvevő országból a két legjobb diák jut tovább a nemzetközi döntőhétre.

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak be a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből a döntőbe, és a záróvitában a következő helyezéseket érték el:

  1. Michail Krumov, Bulgária
  2. Katrin-Lisa Laius, Észtország
  3. Andrea Sosková, Szlovákia
  4. Maryna Dmytryk, Ukrajna

Fazeka Ella a vetélkedő után elmondta: „A Vitázik a világ ifjúsága próbára tette a kitartásomat, fejlesztette a némettudásomat, megtanított magabiztosan fellépni, és önbizalmat adott. Sok új barátot szereztem, akikkel a verseny alatt szinte egy kis család lettünk.”

Jakubovics Gergely így látja a vetélkedőt: „Szerintem a legérdekesebb az egészben az, hogy a témák, amiket kapunk, elsőre nagyon triviálisnak és könnyen megválaszolhatónak tűnnek, majd több hetes kutatás után kiderül, hogy az egész sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondoltuk.”

A nemzetközi döntőre és a hozzá kapcsolódó programokra a vitázókon kívül több mint 300 vendég érkezett. A döntőre ellátogatott Petra Pau, a német parlament alelnöke is. A XIII. nemzetközi döntő fővédnöke Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író voltak. A vitát kétszáz néző követte online élő közvetítésben.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Alapítvány, a Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Forrás: sajtóközlemény
Indexkép: sajtóközlemény
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!