2022. december 8., csütörtök
Facebook

Beszélgetéseket hallgatott le a Facebook, de állításuk szerint az EU-ban nem

A Bloomberg hírügynökségnek küldött közleményében a közösségi oldal elismerte, hogy korábban lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. Később közölték, európai felhasználókat nem.

Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 07:41  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: hirado.hu / MTI / IfiPress  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. augusztus 16., péntek 07:41 | Rovat: Hírek
Forrás: hirado.hu / MTI / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Most őszintén: ti elolvastátok a Facebook szabályzatát? Tisztában vagytok vele, hogy mit engedélyeztetek a kék oldal számára és mit nem? Minden valószínűség szerint a többség válasza mindkét kérdésre nemleges, pedig úgy néz ki, hogy nem ártana tüzetesen átnézni ezeket a dolgokat. Merthogy a legfrissebb botrány szerint ennek a Zuckerberg gyereknek a cége Messenger-beszélgetéseket hallgatott le – állításuk alapján az érintett felhasználók engedélyével –, amelyekről aztán leiratot is készített. Hogy miért? Azt mondják azért, hogy célzottabb reklámot tudjanak megjeleníteni.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A Facebook hosszú ideig állította, hogy nem hallgat bele a felhasználók beszélgetéseibe az oldalon keresztül működő Messenger applikáción, hogy pontosabban tudják célba juttatni a hirdetéseket. Tavaly tavaszi kongresszusi meghallgatásán maga Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója és vezetője is tagadta, hogy a cég belehallgat a beszélgetésekbe. „Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel. Mi nem csinálunk ilyet” – mondta ekkor Zuckerberg.

Persze, utána pontosítottak, miszerint hogy csak akkor férnek hozzá a mobiltelefonok mikrofonján keresztül bonyolított beszélgetésekhez, ha erre a felhasználók kifejezetten engedélyt adnak. A Bloomberg jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

A Bloomberg azt írja, hogy a leiratokat kezelő munkatársak aggodalmukat fejezték ki munkájuk etikai vonatkozásai miatt, mert sem a felvételek eredetét, sem a felhasználásuk célját nem ismerték. A pénzügyi hírügynökség jelentése szerint a Facebook arról nem adott tájékoztatást, hogy a vállalat mit kezd a hangfelvételekkel.

Hasonló gyakorlatot a digitális asszisztenseket kínáló Amazon, Google és Apple is alkalmazott, ám az elmúlt hetekben a Google és az Apple is tudatta, hogy felhagytak a hangfelvételek készítésével. Az Amazon pedig lehetőséget biztosít ügyfeleinek arra, hogy kikapcsolják az Alexa nevű mesterséges intelligenciával folytatott beszélgetéseik felhasználását.

Akárcsak a Google és az Apple, a múlt héten mi is felhagytunk azzal a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket emberekkel hallgattatjuk meg” – tudatta a legnépszerűbb közösségi oldalt üzemeltető amerikai vállalat.

Európai felhasználók beszélgetéseiről nem készítettek leiratot

Egyetlen európai uniós felhasználó sem volt érintett” – emelte ki Alex Dziedzan, a Facebook szóvivője a Politico brüsszeli hírportál által ismertetett legutóbbi kommüniké szerint, amelyben azt írták, hogy kizárólag az Egyesült Államokban folytatták a tesztet.

A híroldal szerint mivel európai felhasználók nem érintettek, így nem valószínű, hogy hivatalos vizsgálatot fog indítani az ügyben a dublini nemzetközi székhelyű vállalat európai adatvédelmi sztenderdjeit ellenőrző ír hatóság.

Az amerikai jogszabályok értelmében az internetes platformok készíthetnek hasonló leiratokat, de csak amennyiben ezt nyilvánvalóvá teszik az általános szerződési feltételeikben. A Facebook azt közölte, hogy csak olyan felhasználók beszélgetéseit rögzítették, akik ahhoz kifejezetten hozzájárultak, az ugyanakkor nem világos, hogy ők tisztában voltak-e azzal, hogy mit fognak majd kezdeni ezekkel.

Forrás: hirado.hu / MTI / IfiPress
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!