2022. november 26., szombat
Kócsag

Átadták az Ifjú Kócsagőr Program díjait

Két diák-mentor páros, Nagy Zsolt és Wágner László, valamint Illés Dorottya Virág és Buczkó Máté Gábor nyerte el a megosztott első helyezést, a Tutajos- és a Matula-díjat az Ifjú Kócsagőr Program díjátadóján.

Megjelent: 2019. szeptember 21., szombat 08:03  ·  Rovat: Értékadó  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. szeptember 21., szombat 08:03 | Rovat: Értékadó
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az idei Ifjú Kócsagőr Program háromnapos döntővel zárult Budapesten, ahol szeptember 18-20-ig a természetvédelmi őr mentorok által felkészített ifjú kócsagőr-jelöltek mérték össze tudásukat. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár az ünnepélyes díjátadón kiemelte: a programot az idén hetedik alkalommal hirdette meg az Y-TriÁsz mozgalom, amelyet 2013-ban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a 30Y zenekar és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet hozott létre.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Hozzátette: a kezdeményezéshez később csatlakozott az Agrármisztérium, valamennyi hazai nemzeti park igazgatósága, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság (FÖRI).

Felidézte: a program szabályai szerint a döntőt mindig az a szervezet rendezi meg, ahonnan az előző évi győztes kikerült, ezért idén a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságnak jutott ez a feladat. A FÖRI-nél 2012-ben indult meg a természetvédelmi őrök munkája, immár nyolcan dolgoznak a területen. Nemcsak létszámban zárkóztak fel, hanem szaktudásban is, hiszen első helyezést ért el versenyzőjük – tette hozzá.

Kiemelte: a tíz nemzeti park igazgatóságnál 250 természetvédelmi őr dolgozik. A védett természeti területek nagysága 850 ezer hektár, a Natura 2000 területeké 2 millió hektár, így egy természetvédelmi őrnek mintegy 8 ezer hektárnyi területet kell felügyelnie. Emellett 38 ezer nyilvántartott régészeti lelőhely van a gondjaikra bízva. Részt vesznek az illegális hulladéklerakók felszámolásában is, de munkájukhoz tartozik a falopások megelőzése is.

Az országos rendezvény egyik győztese Nagy Zsolt lett, akit Wágner László, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre mentorált. A másik nyertes Illés Dorottya Virág, akit Buczkó Máté Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel a versenyre.

A Vöröskereszt különdíját és a verseny másik különdíját Nyeste Teréz egyetemi hallgató nyerte el, akinek mentora Gruber Ágnes és Baráth Norbert volt.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

Az országosan meghirdetett programra 39 diák jutott be. A jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a természetvédelmi őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park természeti kincseit. Ezt követően területi döntőkön dőlt el, hogy kik azok, akik a Budapesten és annak környékén található védett természeti területeken tartott országos döntőben megmérkőzhettek a Tutajos- és a Matula-díjért.

A döntőn tizenegyen vettek részt, amelynek során a versenyzők beszámoltak a kéthetes szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd mindannyian egy könnyített természetőri vizsgát tettek. A következő napon különféle terepi feladatokat kellett megoldaniuk.

A díj mellett legjobb versenyzők és felkészítőik ötnapos tanulmányúton is részt vehetnek Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjában, a Biebrzanski Nemzeti Parkban. Mint a díjátadón elhangzott, a jövő évi döntőt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendezheti meg.

A kócsagőr programot múlt századi hagyományt felelevenítve, a természetvédelem erősítésére és népszerűsítésére hirdették meg újra 2013-ban. A múlt század elején kócsagőröket alkalmaztak Magyarországon, hogy a gázlómadarakat megvédjék a kipusztulástól. A gémfélék családjába tartozó szárnyasok állománya a XIX. század divatja, a kócsagtoll viselése miatt ugyanis megtizedelődött akkoriban. Az őrök tevékenysége révén a kócsagállomány növekedésnek indult, s a nagy – vagy ahogy másképp hívják, a nemes – kócsag a magyar természetvédelem címermadara lett.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!