2022. december 7., szerda
Érettségi

A történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1222 helyszínen 64.342 diák (közülük 2097-en idegen nyelven), emelt szinten 152 helyszínen 7073 vizsgázó (közülük 134-en idegen nyelven) – tett ma érettségit.

Megjelent: 2020. május 6., szerda 13:04  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Sóki Tamás
Megjelent: 2020. május 6., szerda 13:04 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Sóki Tamás

Az Eduline oktatási portál információi szerint a hidegháború, a Kádár-korszak és a Szovjetunió is szerepelt a történelem középszintű írásbeli első részének témái között, emellett az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Középszintű vizsga

A történelem középszintű írásbelije 180 perces volt. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be az egyes feladatok megoldására.

Az írásbeli feladatsor mintegy 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódott. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

A hidegháború, a Kádár-korszak és a Szovjetunió is szerepelt a történelem középszintű írásbeli első részének témái között az Eduline oktatási portál információi szerint. Az esszéfeladatoknál a kereszténység születése és az 1956-os forradalom is szóba került. Emellett az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a történelem érettségi első, rövid feladatokból álló részében. Külön feladat foglalkozott a Numerus clausus-szal és a törvény elfogadása előtti vitával.

Idén szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is. A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmazott: rövidet, amelyet körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kellett megoldani, valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét várnak a vizsgázóktól.

A feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz volt az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázónak kellett gondoskodnia. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható volt helyesírási szótár.

Emelt szintű vizsga

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. Az írásbeli vizsga két feladatsorból állt, az első részben egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, a másodikban szöveges, kifejtendő feladatok szerepeltek. A vizsgázók először az első feladatlapot oldották meg. A vizsgadolgozatokat 100 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte, és ezután oszthatták ki a második feladatlapot.

A feladatok jellege hasonlóan oszlott meg a középszinthez, ahogy a használható segédeszközök is megegyeztek.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Sóki Tamás
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!