2022. december 7., szerda
Érettségi

A matek írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák

Az Oktatási Hivatal (OH) közleménye szerint 1218 helyszínen 65.630 diák (közülük 1887-en idegen nyelven), emelt szinten 118 helyszínen 4892 diák (közülük 79-en idegen nyelven) tett érettségit matematikából.

Megjelent: 2020. május 5., kedd 12:56  ·  Rovat: Suli-Karrier  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: MTI - Komka Péter
Megjelent: 2020. május 5., kedd 12:56 | Rovat: Suli-Karrier
Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Komka Péter

Az Eduline oktatási portál információi szerint függvények és mediánszámítás is szerepelt a középszintű matematika írásbeli feladatai között. A megoldásokat szaktanárok segítségével a közmédia ismerteti, 14:30-tól az M1, 18 órától pedig az M5 csatornán.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Középszintű vizsga

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázók először (45 perc alatt) az I. feladatlapot, majd (135 perc alatt) a II. feladatlapot oldották meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be.

A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrizte. A II. feladatlap két részre oszlott: az „A” rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmazott; a „B” rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmazott, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kellett megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

Gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is szerepelt az első részben, emellett a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is kaptak feladatot a diákok az Eduline oktatási portál információi szerint.

A hosszabb és összetettebb feladatokból álló második részben valószínűség- és százalékszámítás, egyenletek és függvények is szerepeltek. Az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak. A több témakört érintő feladatok között volt olyan, ami az olimpiai játékokkal foglalkozott, de volt egy sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos feladat is.

Emelt szintű vizsga

Az emelt szintű írásbeli 240 perces volt, két részből állt, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be az I. és a II. rész feladatainak megoldására. Az I. rész négy feladatból állt, amelyek több részkérdést is tartalmazhattak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyek közül a vizsgázóknak négyet kellett megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.

Mindkét szinten megengedett segédeszköz volt a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó és szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodott. Az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhették.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI - Komka Péter
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!