2022. december 3., szombat
Szentjánosbogár

A kihalás szélén állnak a szentjánosbogarak is

A nyár egyik leglátványosabb jelensége, amikor június vége felé rajzani kezdenek a szentjánosbogarak, és mesebeli tájjá változtatják az erdőket és réteket hazánkban. A rovarok élete azonban most úgy tűnik, hogy veszélyben van.

Megjelent: 2020. február 14., péntek 09:05  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: hirado.hu  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2020. február 14., péntek 09:05 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

A természetes élőhelyek elvesztése, a növényvédő szerek és a mesterséges fények miatt a kihalás szélére került a szentjánosbogár-félék családja. Meghatározott környezeti feltételekre van szükségük a szentjánosbogaraknak, hogy az életciklusuk teljes legyen – fejtette ki Sara Lewis, a Tufts Egyetem biológusa a Bioscience tudományos lapban.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Például a malajziai szentjánosbogárnak mangrove életmódú fákra van szüksége a szaporodáshoz, az itteni mangroveerdőket azonban folyamatosan felszámolják, hogy olajpálma-ültetvényeket hozzanak létre, vagy vízinövényeket termesszenek a helyükön – olvasható a CNN cikkében.

A kutatók azt is kiderítették, hogy az éjszakai mesterséges világítás a második legnagyobb veszélyforrás a szentjánosbogarakra nézve. A milliónyi utcai lámpa, a reklámtáblák sokkal nagyobb világosságot keltenek, mint a telihold. A fényszennyezés megzavarja a rovarok természetes bioritmusát és párzási szokásait – mondta el Avalon Owens, a tanulmány társszerzője.

A szentjánosbogarak biolumineszcenciát – fény kibocsátásával járó kémiai reakciót – „használnak”, hogy párt találjanak, azonban a mesterséges fények megzavarják őket. A kutatások szerint a bolygó mintegy 23 százalékát borítja be a mesterséges fény éjjelenként. Emellett a növényvédő és rovarirtó szerek túlzott használata is súlyos veszélyt jelent a rovarokra.

A tudósok szerint a rovarpopulációk között egy „csendes apokalipszis” megy végbe, ugyanis a legújabb kutatások szerint a fajok 41 százaléka néz szembe a kihalással.

Forrás: hirado.hu
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!