2022. december 5., hétfő
Az Év Fája 2019 - A kaposvári Szabadságfa

A kaposvári Szabadságfa lett az év fája

Az Év Fája címet idén izgalmas küzdelem után a kaposvári Szabadságfa nyerte el, 4431 szavazattal. A Hős Fa címet a Szentkúti Öregharcos-Vasvár, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Megjelent: 2019. október 21., hétfő 12:41  ·  Rovat: Természet-Tudós  ·  Forrás: evfaja.okotars.hu  ·  Indexkép: MTI - Varga György
Megjelent: 2019. október 21., hétfő 12:41 | Rovat: Természet-Tudós
Forrás: evfaja.okotars.hu
Indexkép: MTI - Varga György

Az Ökotárs Alapítvány Az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

Idén 57 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 14 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott a díjkiosztón. A fákra összesen 13.158 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

Az Év Fája 2019 - A kaposvári Szabadságfa

A kaposvári Szabadságfa
(Fotó: MTI – Varga György)

A nyertes kocsányos tölgy a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, a helyiek Szabadságfa néven ismerik. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

Az Év Fája 2019 - A kaposvári Szabadságfa

A kaposvári Szabadságfa
(Fotó: MTI – Varga György)

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, valamint az ősz elején elindított Adjuk össze! kampányon befolyt összeget kapja meg, amit egy közösségi faültetésre költhet. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben, szavazatszámokkal:

 1. A kaposvári Szabadságfa 4431
 2. A dunakiliti Millenniumi tölgy 4159
 3. Széchényiek körtefája 1483
 4. Gerlai nagy platán 893
 5. Hárskapocs – Szentendre, Alsó-Izbég 555
 6. Szentkúti Öregharcos – Vasvár 353
 7. Ziliz legendája az Ezeréves Tölgy 296
 8. Fekete Nyár Ácsteszér büszkesége 291
 9. A győrszemerei Tündér-tölgy 247
 10. Juharfás út – A múlt és a jelen találkozása 239
 11. Imrehegyi terebélyes eper 74
 12. Nap utca tölgyfája 68
 13. Jákó szeretettől gyógyuló Platánja 35
 14. Nagy Nyárfa 34

A 2019-es magyarországi győztes kaposvári tölgyfa a 2020 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa. Tavaly a pécsi Havi hegyi mandulafa nyerte el az Európai Év Fája címet.

Forrás: evfaja.okotars.hu
Indexkép: MTI - Varga György
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!